Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motorvägsbro rasade nära Genua - omkring 30 dödsoffer enligt inrikesministern

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 23:14.
Bilden visar vilken del av en bro som rasade i Italien
Bildtext Den röda delen av bron rasade.
Bild: Nyhetsgrafiken/Yle

Dödssiffran för broraset i Genua i Italien har stigit till 30 säger den italienska inrikesministern Matteo Salvini. Många är allvarligt skadade.

Det var en motorvägsbro som rasade. Den italienska infrastruktur- och transportministern Danilo Toninelli betecknar händelsen som en enorm tragedi.

En sektion av bron störtade cirka 50 meter till marken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA föreligger risk för att ytterligare delar av bron ska rasa och myndigheterna har evakuerat människor från närliggande byggnader.

Bron rasade under ett skyfall.
Bild: EPA-EFE/Rescuers HANDOUT

Bron kollapsade under ett skyfall, säger den lokala brandkåren. Videobilder visar enligt BBC hur den ena pylonen kollapsade under en storm. Polisen talar enligt BBC om ett våldsamt skyfall.

Ögonvittnet Pietro M all'Asa säger till ANSA att "vi såg att bron träffades av blixten och vi såg att bron kollapsade".

"De ansvariga kommer att få betala"

Infrastruktur- och transportministern Danilo Toninelli anser för sin del att katastrofen visar att den statliga infrastrukturen är i uselt skick. Han säger att de ansvariga kommer att få betala.

Den nuvarande populistregeringen tillträdde i juni och lovade öka de offentliga investeringarna. Claudio Borghi är ekonomisk talesman för det invandringsfientliga partiet Lega som tillsammans med populistiska Femstjärnerörelsen sitter i regeringen. Borghi säger att Genua är en påminnelse om att det finns ett stort behov av offentliga investeringar.

En bit av den raserade bron ligger på marken framför några hus
Bildtext En bit av den raserade bron ligger på marken framför några hus
Bild: EPA-EFE/ITALIAN FIREFIGHTERS

Olyckan skedde på en motorväg som sammanbinder Italien med Frankrike. Biträdande infrastrukturministern säger att minst 20 fordon störtade till marken.

Vägbron är byggd på 1960-talet men rustades upp för ett par år sedan.

Bron har prisats och klandrats

Som bäst höll man på att förstärka brons fundament, säger man på bolaget som ansvarar för bron till nyhetsbyrån Reuters. Bron stod under ständig uppsikt. Polisen har misstänkt att raset kan bero på strukturell svaghet.

Bron ansågs i tiden som praktexempel på italienskt ingejörskonst eftersom man använde sig av nya tekniker.

Men det fanns också de som ansåg att bron var misslyckad och borde ha byggts om.

En direktör vid operatören för motorvägar i Italien säger för sin del att raset var omöjligt att förutspå och att det är för tidigt att säga något om orsaken.

Finska ambassaden i Italien har inte kännedom om att några finländare har omkommit eller skadats, men man följer med läget.

Videoklipp visar de omfattande skadorna - Spela upp på Arenan

Källor: ANSA, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln