Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Livad sommarsäsong i skärgården - värmen gynnade båtturer till ytterskären

Från 2018
Båten M/S Norrskär är fullastad med passagerare och cyklar.
Bild: Petri Järvinen

Det varma och soliga vädret har lockat mycket besökare till skärgården i sommar.

- Det har varit mycket livat. Det har varit mycket folk i rörelse och telefonen har gått het, berättar Pirjo Hoffström som är vd för Finlands skärgårdsbokning som förmedlar bland annat övernattningsstugor.

- Bokningarna har gjorts på väldigt kort varsel. Det har också varit mycket förfrågningar på olika slags paket, rundturer och seglatser.

Det skulle till och med finnas efterfrågan på fler liknande produkter.

Överlag har många turister tagit kontakt med informations- och bokningspunkter via olika chattfunktioner, epost och per telefon. De elektroniska kanalerna har blivit en allt viktigare del av kundkontakten.

Cykelturismen ser ut att växa

Skärgårdens ringväg har varit populär också i år, det bekräftar både Hoffström och turismombudet Martti Nilsson i Pargas.

- Det har varit mycket cykelturister i farten, berättar Nilsson. Också äventyrsgolfen i Pargas har varit välbesökt.

Cykelturismen har också utvecklats på Kimitoön i sommar, genom den upparbetade Kustrutten som går mellan Raseborg, Hangö, Kimitoön och Salo.

Också den nya båtförbindelsen mellan Hangö, Kasnäs och Örö, som också tar cyklar ombord, har varit populär bland besökare, berättar turismchef Benjamin Donner på Kimitoön.

Vädret ett samtalsämne

Det ovanligt varma och soliga vädret har på det stora hela gynnat turismen i regionen.

- Riskfaktorn har varit ganska liten, säger Hoffström, det har inte varit så stora variationer i väderleken, vilket har gjort det lättare för besökarna att planera resor.

- Den tidvis tryckande värmen har också ökat efterfrågan på resor till ytterskären, berättar Nilsson.

Men värmen har också tidvis varit lite väl mycket, menar Donner och säger att besökarna ibland har varit ganska selektiva med sitt val av program.

Folk i båt
Bild: Yle

- Folk har nog flytt under de hetaste dagarna. Det har funnits dagar då folk inte har velat sitta ute på terrassen, utan velat söka sig till skuggan eller sedan åkt ut på olika havsutfärder, säger han.

- Men man ser också en väldigt skillnad till förra året, som var sval och regnig. Då värmen kom redan i maj och juni, så fanns det mer folk i rörelse redan tidigt under sommaren, fortsätter Donner.

Algerna oroar

En avigsida av värmen har förstås varit den kraftiga algblomningen, vilka många besökare reagerat på. Den har delvis också ett orosmoment för besökare som planerat sin resa till skärgården.

Ett fraktfartyg åker sydväst om Hangö med en enorm mängs blågröna alger blandat i vattnet.
Bild: Gränsbevakningsväsendet.

- Vi har fått in samtal och e-post om algläget av folk som velat planera sin semester i skärgården. Tur nog har det varit mindre alger i skärgården än det varit ute på öppet hav, säger Donner.

Kort och intensiv säsong

Säsongen är fortfarande onödigt kort, bekräftar samtliga och den begränsas av den finländska semestersperioden och skolornas läsår.

- Det här kräver arbete på bred front, inte bara enskilda företag, utan alla tillsammans med turistorganisationerna, säger Pirjo Hoffström.

- Vi måste också kunna branda lågsäsongen på ett sätt som lockar och lämpliga produkter. Vår natur är en styrka som ä väldigt speciell och det är viktigt att vi kan göra de här naturupplevelserna till produkter. Också kanaler för marknadföring krävs.

Benjamin Donner instämmer och talar varmt för tystnaden som finns här hos oss. Den borde vi bättre lyfta fram.

- Det här med att hitta rum att vara med sin familj och sina nära vänner på ett så avstressande sätt som möjligt här i vår skärgård, genom stuginkvartering med lugnt program, vandra i naturen på naturstigar.

Diskussion om artikeln