Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eurovisionsdramatiken över för denna gång - Israel ordnar ESC 2019 som planerat

Från 2018
Netta Barzilai efter Eurovisionsvinsten.
Bild: EPA-EFE

- Välkomna till Jerusalem nästa år! jublade Netta Barzilai några minuter efter att det stod klart att hon vunnit Eurovisionen 2018 med sin låt Toy.

Redan då hickade många till. Jerusalem minsann. Inte Tel Aviv? Hur är det med säkerheten? Och hur är det med de mänskliga rättigheterna?

Frågan var tävlingen egentligen ska ordnas nästa vår har under sommaren diskuterats ur flera olika synvinklar. Under den senaste veckan har diskussionerna tagit ny fart.

I dag går nämligen tiden ut för den garantisumma European Broadcasting Union EBU kräver av det tv-bolag som ska arrangera Eurovisionen.

IPBC (Israeli Public Broadcasting Corporation), även kallad Kan, bör betala 12 miljoner euro till EBU i dag, annars förlorar man rätten att hålla i evenemanget nästa år.

IPBC anser sig dock inte ha möjlighet att betala beloppet utan ville ha stöd av staten. Samtidigt menar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att bolaget ska kunna betala garantin själva.

Inte nog med det, premiärministern hotade till och med IPBC med nedläggning om de inte betalade summan inom utsatt tid.

Nu rapporterar dock israelisk media att garantisumman är betald och planeringen av en storslagen Eurovision Song Contest i Israel i maj 2019 kan fortsätta.

IPBC uppges ha tagit ett banklån för att betala beloppet till EBU. Enligt uppgift har också israeliska finansministeriet gått i god för lånet och lovat att hjälpa till med finansieringen av evenemanget.

Konfliktladdat medieklimat

Men vad var det då egentligen som krånglade?

Kan är ett ungt bolag som ersatte IBA (Israeli Broadcasting Authority) för bara några år sedan.

Det var de facto högst oklart om Israel ens skulle kunna delta i Eurovisionen 2018, eftersom det nya bolaget Kan inte skulle hinna få EBU-medlemskap.

Man löste saken genom ett slags kompromiss, som innebar att Kan i väntan på ett riktigt medlemskap fick rätten att sända och delta i EBU-evenemang, såsom just Eurovisionen.

Kan har chansen att bli en fullvärdig EBU-medlem tidigast i december i år

Succéstart för det nya bolaget

Kan kunde ju knappast ha fått en bättre rivstart på verksamheten. Inte bara hann man få fram ett bidrag till Eurovisionen 2018. Netta Barzilai gick dessutom och vann!

Därmed föll det på Kans lott att ordna Eurovision Song Contest 2019.

IPBC byggdes upp efter utdragna kontroverser kring föregångaren IBA. Det licensfinansierade IBA anklagades under flera år bland annat för att ha för många anställda med för höga löner.

Samtidigt ifrågasattes hur oberoende bolaget egentligen var, och hur mycket kommersiella och politiska intressen som styrde verksamheten.

Nedmonteringsprocessen av IBA blev en utdragen historia och den allra sista produktionen som IBA sände var faktiskt Eurovisionen 2017.

Man behöll ett minimalt personalteam, som fanns på plats tills Salvador Sobral sjungit hem en portugisisk seger i Kiev. Därefter var IBA:s saga definitivt all.

Vem ska stå för fiolerna när ett land plötsligt vinner ESC?

Av allt att döma har ändå en del av konflikterna mellan tv-bolag och politiker följt med in i det nya bolaget Kan. Därför uppstod också dispyten kring garantisumman till EBU.

Kan:s styrelseordförande vädjade till regeringen. Kan har en fastslagen årsbudget och alla medel för 2018 var redan fast i andra produktioner, hette det. Därför borde regeringen skjuta till pengar då en oväntad utgift som ett Eurovisionsvärdskap dök upp.

På politiskt håll tyckte man dock att Kan borde ha möjlighet att betala garantisumman utan hjälp.

Enligt premiärminister Benjamin Netanyahu har Kan en årsbudget på 178 miljoner euro, då borde det vara möjligt för bolaget att klämma fram de 12 miljonerna.

Men just nu ser det alltså ut som att man nått en kompromiss och att Eurovision Song Contest ordnas i Tel Aviv, Jerusalem eller Eilat nästa år.

I september borde värdstaden vara utsedd, meddelade EBU i ett pressmeddelande i dag.

Bojkotterna då?

Men ännu är allting inte frid och fröjd.

Redan dagen efter Israels fjärde Eurovisionsseger började man i en del deltagarländer kräva en bojkott av evenemanget ifall tävlingen ordnas i Israel.

I ett isländskt medborgarinitiativ hette det ”Vi kan inte med rent samvete delta i en glädjefyllt evenemang som Eurovisionen medan israeliska staten och dess armé brukar fruktansvärt våld mot det palestinska folket”.

I bland annat Irland, Sverige och Storbritannien har liknande krav framförts. Det har förefallit som att kraven på bojkott har lagts på is fram tills frågan om var tävlingen ska ordnas nästa år är avgjord.

Och med tanke på att allt nu igen lutar mot Israel tar diskussionerna om bojkott sannolikt snart fart igen.

Ultraortodoxa ledare har därtill motsatt sig delar av evenemanget eftersom de sammanfaller med sabbaten. Som alltid gäller det ju också för EBU godkänna säkerhetsarrangemangen på plats innan tävlingen kan köra igång.

Det är med andra ord många politiska frågor som bör utredas innan den enligt definitionen opolitiska festen kan inledas.