Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet vill få ett slut på näthatet – Häkkänen vill utreda tysk modell där sajternas upprätthållare ställs till svars

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 15:00.
Knytnäve med hat-text. Svartvit.
Bild: Patrick Holmström

Samlingspartiet vill få ett slut på hatpropagandan genom omfattande åtgärdsprogram. Ministergruppsmötet hann också kommentera skatterna och socialskyddet.

Det är full rulle på bensinstationen i Outokumpu en bit från Joensuu. Samlingspartiets ministrar och ett antal riksdagsledamöter är på plats för att diskutera livets allvar med ortsborna.

Kaffet och munkarna smakar och temperaturen stiger. Frågorna gäller allt mellan himmel och jord och är inte alltid starkt knutna till dagens värld.

Ortsbon Lasse Palander är upprörd över att finländarna lurades då Finland anslöts till den europeiska ekonomiska och monetära unionen år 1995.

Slita utan att själv gynnas av det

Den vanliga människans öde är starkt närvarande i diskussionerna som förs i Outokumpu.

- Vad beror det på att man får slita utan att man själv egentligen gynnas av det? undrar Lasse Palander.

Riksdagsledamoten Sari Raassina förklarar dilemmat.

- Jag tycker det är viktigt att vi skulle få vår beskattning och vårt socialskyddssystem att fungera så att det alltid lönar sig att arbeta.

Pensionärerna och jordbrukarna illa ute

Den talföre Ben Zyskowicz är i sitt esse på bensinstationen. Han lyssnar intresserat och bjuder på visdomar.

Kalevi Könönen från Libelits vill framföra sina hälsningar till Samlingspartiet. Könönen tycker pensionärerna och jordbrukarna har det svårt.

Nu ska det bli slut på hatpropagandan

Stämningen i Outokumpu kan närmast beskrivas som behaglig. Den som någon gång tagit sig en titt på webben vet ändå att det finns en annan verklighet också.

Samlingspartiet gick efter sitt officiella möte i Kuopio på tisdagen ut med ett entydigt krav. Partiet vill få slut på hatpropagandan i samhället. Både den som figurerar på webben och på fysiska platser.

Partiet presenterade ett åtgärdsprogram med 13 punkter. Bland annat vill man se över serviceproducenternas ansvar för skriverier som offentliggörs.

Ministern vill utreda tysk modell

Justitieminister Antti Häkkänen vill utreda om man kunde ta i bruk ett system som finns i Tyskland.

Det vill säga att den som upprätthåller en webbsajt inom ett dygn åläggs ta bort skriverier som klassificeras som hatpropaganda. Annars blir det böter.

- Vi utreder dessa möjligheter och ser hur de fungerar.

Stöder du själv ett sådant tillvägagångssätt?

- Jag går till väga så att man först reder ut och sen beslutar.

Diskussion om artikeln