Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Juha Tuominen från Terveystalo ny vd för HNS

Från 2018
Uppdaterad 14.08.2018 19:23.
Medelålders man i närbild mot lila bakgrund.
Bildtext Docent Juha Tuominen.
Bild: Yle

Docent och specialläkare inom invärtesmedicin Juha Tuominen har valts till ny vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Han inleder jobbet efter årsskiftet.

Just nu är Tuominen ledande överläkare på Terveystalo Oy. Han började arbeta där år 2009 efter att ha verkat i flera olika uppgifter vid HNS.

I maj tilldelades Tuominen hederstiteln professor av republikens president.

Enligt Tuominen har HNS i genomsnitt fungerat väldigt bra i nästan tjugo år, och han ser inte att det skulle finnas några stora brister att åtgärda.

- Men naturligtvis måste man göra mer samarbete med primär hälsovård, det är jätteviktigt.

Tillgången till svensk service vid HNS är jätteviktig för mig

― Juha Tuominen

Tuominen tar upp diabetessjukdomar som ett exempel.

- Diabetes samt tillhörande bassjukdomar orsakar nästan 15 procent av alla kostnader inom hälsovården. HNS måste sköta diabetesvården tillsammans med primärhälsovården och också dela resurserna som finns. Det är en hemskt viktig sak.

Tuominen beskriver HNS som en föregångare och säger att HNS ska vara hela Finlands sjukvårdsdistrikt.

- Staten måste visa extra intresse för HNS.

Viktigt med kundorienterad och svenskspråkig service

Det finns också några lärdomar från åren inom den privata hälsovården som Tuominen vill ta med sig när han återvänder till HNS.

- Det som jag kan ta med mig är en mer kundorienterad service, men också vikten av att mäta och följa upp kvaliteten på det vi gör, säger Tuominen.

Sjukskötare vårdar prematur i kuvös.
Bildtext Prematurvård på Kvinnokliniken i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Yle

När Svenska Yle ringer upp Juha Tuominen säger han genast att han vill tala svenska, även om det eventuellt kunde betyda att han i något skede av intervjun behöver några sekunder extra för att fundera över ordval.

Att tala svenska med svenskspråkiga är en principsak för Tuominen.

- Tillgången till svensk service vid HNS är jätteviktig för mig. Jag respekterar det svenska språket och ser det som mycket viktigt att de svenskspråkiga får service på svenska inom HNS.

Framtiden för regionerna

Många som bor utanför huvudstadsregionen undrar hur det kommer att gå med den egna stadens sjukhus.

Enligt Tuominen är regionsjukhusen viktiga också i framtiden, men viss specialsjukvård fungerar bättre om specialistläkarna kan samlas centralt på ett ställe.

Borgå bb stängdes i årsskiftet 2016-2017. Också utförandet av en del kirurgiska ingrepp har upphört.

- Jag tror att det kommer att finnas verksamhet också i framtiden i Borgå, men för att vara ett livskraftigt sjukhus så behövs också ett tillräckligt patientunderlag. Vad jag har förstått så ökar antalet personer som är bosatta i Borgåtrakten och det är nog en garanti för att verksamheten ska fortsätta.

Tuominen kan inte kommentera framtiden för Raseborg sjukhus eftersom han ännu inte har hunnit sätta sig så mycket in i HNS verksamhet.

Nyfödd baby på Lojo bb.
Bildtext Nyfödd bebis på Lojo bb. Arkivbild.
Bild: Yle/Marica Hildén

Framtiden för Lojo sjukhus lär åtminstone vara tryggad.

- Lojo sjukhus har ett nyrenoverat bb, och dit kommer också patienter från Salo. Det finns inga andra bb:n mellan Helsingfors och Åbotrakten än Lojo, säger Tuominen.

Det har tidigare framkommit att flera av HNS sjukhus i huvudstadsregionen, bland annat Kvinnokliniken och Jorvs sjukhus, är i dåligt skick.

Kvinnokliniken har inneluftproblem och Jorvs sjukhus har vattenskador.

Tuominen anser det som självklart att alla utrymmen måste vara i gott skick.

- Det är en ganska stor utmaning att få dem alla i skick, men det måste vara målet. Jag kan inte säga något om exakt hurdana resurser som behövs, men det är klart att personalen måste få arbeta i friska miljöer och patienterna måste få vård i friska byggnader, säger Tuominen.

Hälsovårdsreformen kommer

Social- och hälsovårdsreformen är en av de största förändringarna som HNS kommer att möta inom en snar framtid.

Enligt Tuominen utmanar vårdreformen HNS att bli ännu effektivare.

- Att få pengarna att räcka till är alltid en av de största utmaningarna.

HNS nuvarande vd Aki Lindén har uttryckt missnöje med hälsovårdsreformen, och kommunerna i huvudstadsregionen motsätter sig den.

borgå sjukhus
Bildtext Borgå sjukhus. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

- HNS har inte varit mot reformen, men nog kommit med kritik och sagt att HNS försöker påverka reformen. Jag har exakt samma åsikt, HNS måste vara med och påverka och planera. Man måste också vara kritisk om man ser någon punkt som inte fungerar, säger Tuominen.

Tuominen valdes till ny vd efter att HNS fullmäktige röstat om saken. Han fick 595,1 röster medan Jari Petäjä, som HNS styrelse föreslagit som vd, fick 484,4 röster. Juha Jolkkonen fick 9,5 röster.

Decimaltalen beror på att de 52 närvarande fullmäktigemedlemmarna representerade 1089 röster.

Petäjä som kom tvåa är docent, specialläkare inom barnsjukdomar och neonatologi samt leder verksamheten inom avdelningen för barn och ungas sjukdomar på HNS.

HNS nuvarande vd Aki Lindén pensioneras den 1 januari nästa år. Han har varit vd sedan år 2010.

14.8 kl.19.22: Styrelsen och fullmäktige hade bytt plats i artikeln och har nu ändrats. Det var alltså inte HNS styrelse utan fullmäktige som valde den nya vd:n.

Diskussion om artikeln