Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vad behöver elever ha med sig till skolan? – Många tar med sig överdrivet mycket

Från 2018
Barn med ryggsäck på väg till skolan.
Bild: Mostphotos.

Skolorna öppnar sina dörrar igen efter ett långt och soligt sommarlov. Inför skolstarten har många packat ner skinande nya pennor, häften och penaler i sina ryggsäckar. Men vad kräver skolan egentligen att eleverna ska ha med sig?

En ryggsäck, en penal, lite pennor och inneskor. Det önskar Cygnaeus skolan i Åbo att alla elever ska vara utrustade med då de återvänder till skolan i höst.

Dessutom rekommenderar rektor Nicke Wulff att det ska finnas en ordentlig utrustning där hemma så eleverna ska kunna göra sina hemuppgifter.

- Jag anser att skolans uppgift är att tillgodose eleverna med det studiematerial de behöver, det vill säga vi erbjuder dem exempelvis pennor. Men man kommer kanske inte så långt med en blyertspenna eller några färgpennor, säger Wulff.

Nicke Wulff i Cygnaeus skola.
Bildtext Nicke Wulff.
Bild: Yle/Daniel Korpi

Enligt lagen ska grundskolan i Finland vara avgiftsfri. Det innebär att skolan ska erbjuda läroböcker, arbetsredskap och läromaterial som behövs vid undervisningen. Men hur förverkligas det i praktiken?

- När vi talar om att skolan ska vara avgiftsfri ser jag det som att man inte kan kräva att föräldrarna ska betala större kostnader som klassresor, datorer eller liknande per automatik. Vi talar alltså om större summor än kostnaden för pennor eller ryggsäckar.

Wulff tillägger att det enligt stadens direktiv förväntas att barn exempelvis har utrustning för inomhusgymnastik eftersom som det ses som normalutrustning som kan användas också annars.

Lämna alla fina prylar hemma

Han anser dock att eleverna överlag är välutrustade då de kommer till skolan, förutom att vissa saknar regnrockar och lämpliga skor för sämre väder.

- Sen finns det tyvärr alltid en viss kapprustning kring utrustning, vilket det alltid funnits. Under min egen skoltid ville man ha den snyggaste och tuffaste penalen och likväl så finns det i dagens läge också.

Barnteckning, blyertspenna och tejprulle.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

För att undvika att skillnaderna mellan elevernas utrustning ska bli allt för tydlig brukar Wulff uppmuntra föräldrar på alla introduktionstillfällen att inte packa med allt för mycket med till skolan, speciellt inte fina och värdefulla saker.

- Vi rekommenderar att lämna bort de där jättefina blinkande pennorna som kan skapa avundsjuka men som framför allt är otroligt störande moment i klassrummet. Allt extra lönar sig att lämna bort.

Försäljare täljer guld just nu

Trots att varken skinande fina pennor i regnbågens alla färger eller trendiga penaler är ett måste för att inleda det nya skolåret, är det just de som fångar skolelevernas blickar då det vankas skolstart.

Paula Palmroth, verkställande direktör för Turun Kansallinen Kirjakauppa, konstaterar att det varit livligt i bokhandeln den senaste tiden vilket också syns på försäljningen. Tiden innan skolstart är viktig för dem.

Häften och papperslappar på bord av trä. han som håller i lapp med översättningar från engelska till svenska.

Gymnasieeleverna som besöker butiken är ute efter skolböcker som de själv måste finansiera för andra stadiets studier.

Grundskoleeleverna är däremot där för allt det glittrande och häftiga.

- Eleverna får en del saker av skolan, med de kommer hit för att köpa tuschpennor av bättre kvalitet, häften och penaler som är lite mer speciella och färgglada.

Enligt Palmroth handlar många för stora summor – speciellt ifall det är många i familjen som behöver ny utrustning.

Gratis, men ändå inte

Annette Palanen är ordförande för Hem och skola i Åbo och förälder till barn som ska börja årskurs 4 och 9 i höst. Hon försöker att inte falla i köpfällan inför skolstarten.

- Överlag köper föräldrar nog mycket. Tyvärr är mycket av det man köper dyrt och av dålig kvalitet. Själv har jag nu satsat på tråkiga pennor, suddgummin och pennvässare eftersom de håller hela året.

Annette Palanen
Bildtext Annette Palanen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Palanen upplever nog att grundskolan i stort sätt är gratis eftersom det erbjuds blyertspennor, linjaler, lim och färgpennor i klassrummen. Men samtidigt syns också kommunernas sparåtgärder där.

- Man har minskat massor på det som finns i klassrummen för att kommunerna måste spara. Jag får ofta höra hemma av mina barn att de till exempel vill ha ett eget limstift för att det tar så länge att köa till klassens limstift. Då går jag givetvis och köper ett limstift.

Du kommer ingenstans med 20 euro, vilket kan vara en stor budget i många familjer.

Hon önskar att skolor skulle vara mer tydliga med vad som finns i skolan.

- Nog finns det en del krav som att du behöver någon form av utrustning när du exempelvis ska springa. Tyvärr blir du snabbt stämplad om du inte har idrottskläder då det är idrottsdag.

Gymnastiksal
Bild: YLE/Chanette Härus

- Ifall skolan lyfter fram vad de kan erbjuda behöver man inte satsa enorma summor på utrustning. För det är nog dyrt. Du kommer ingenstans med 20 euro, vilket kan vara en stor budget i många familjer. Med det får man kanske en penal och några pennor.

En annan sak som kan ställa till det för familjer med barn i högstadieskola är kommunikationsverktyget Wilma där eleverna får all information.

- Alla har inte en smarttelefon, eller har de en så har alla inte råd med internet. Då är det inte längre gratis eftersom du måste ha en för att kunna se din läseordning, dina läxor och var du har gymnastik.

En hand håller i en smarttelefon.
Bild: Panithan Fakseemuang / Mostphotos

Diskussion om artikeln