I Gävle har Moderaterna gett Sverigedemokraterna inflytande - det kan gå likadant i rikspolitiken efter valet
I Sverige blir det allt tydligare att den traditionella blockpolitiken sannolikt inte fungerar efter valet längre - och att det blir svårt att regera för den som får makten. I Gävle har Sverigedemokraternas starka ställning gjort lokalpolitiken turbulent och många befarar att det kan bli lika kaotiskt inom rikspolitiken efter valet i september.
På gågatan i Gävle har partierna sina tält uppradade efter varandra. Det är stadsfestival och mycket folk i rörelse och partiaktiva delar ut flyers och pratar med Gävleborna.
Slush är bra, för det lockar barnen till tältet och sedan kan man diskutera med föräldrarna. Popcorn är också bra, men vår maskin är sönder.
Det är bara några veckor kvar till kommunalvalet, som ordnas samtidigt med riksdagsvalet den 9 september. Gävles kaotiska lokalpolitik har väckt mycket uppmärksamhet i den egna stan, men också i resten av Sverige.
Gävle är en av de orter där Sverigedemokraterna har fått stort inflytande och där de traditionella blocken har haft svårt att regera.
De politiska blocken i Sverige
- Alla lovar dom oss guld och gröna skogar inför ett val och alla kastar de skit på de andra. När man väl kommit till valdagen och de får sina stolar, så märker jag ingen skillnad. Det är som det är, säger en äldre man.
Socialdemokraterna gick i opposition efter nästan 100 år vid makten
Efter senaste kommunalval fick Sverigedemokraterna en stark vågmästarroll i Gävle. Istället för att rösta på sin egen budget, så röstade de på borgerliga Moderaternas budget.
Det här ledde till att Socialdemokraterna, som hade styrt Gävle i 94 år, gick i opposition. Moderaterna fick ordförandeklubban i både fullmäktige och styrelsen, trots att det borgerliga blocket är mindre än det rödgröna blocket.
Socialdemokraternas kommunalråd Åsa Wiklund-Lång är naturligtvis besviken. Hon tycker att de senaste åren i lokalpolitiken har varit kaotiska.
- Den turbulens och de svängningar som har varit i politiken den senaste mandatperioden har varit dålig för alla. Politiken har varit oförutsägbar och den blir också handlingsförlamad. Då ledningen inte vet hur majoriteterna ser ut, låter de istället bli att agera, säger Åsa Wiklund-Lång.
Sverigedemokraterna har ibland stött Moderaternas politik, men inte alltid. Det här har lett till att Moderaterna just nu styr kommunen på en rödgrön budget.
För att få mera stabilitet i politiken efter nästa val, så måste partierna börja diskutera över blocken, menar Wiklund-Lång.
- Om vi ska ha ny konstellation i Gävle krävs det att alla släpper varandras händer och att vi utgår från scratch, att man börjar diskutera från noll. Där är vi inte idag. Socialdemokraterna är beredda att tala med alla partier, utom med Sverigedemokraterna, om ett framtida styre.
- Kan ni regera med Moderaterna?
- Allt beror på den politik vi skulle kunna komma överens om i så fall. Det är en fråga som ligger långt borta idag.
SD har fått Gävle att minska kostnaderna för flyktingar
Sverigedemokraternas kommunalråd Richard Carlsson är nöjd över partiets inflytande, men besviken på att de andra partierna fortsättningsvis inte vill samarbeta.
- Vi har bjudit in Moderaterna till samtal, men de har tyvärr avvisat. Man säger att man är nöjd med hur det fungerar idag. I Gävle håller man på blocken, men de rödgröna och Alliansen är väldigt lika varandra. De som står för förändring är Sverigedemokraterna.
Nyligen fick SD igenom ett yrkande om att minska Gävles kostnader för ensamkommande flyktingar med 45 miljoner kronor per år. Nu ska kostnaderna inte få överstiga det stöd staden får från staten.
- I och med att vi växer i opinionen så märker vi att de andra partierna anpassar sig mer och mer efter vår politik, säger Carlsson.
I de senaste opinionsmätningarna på riksplan har Socialdemokraterna varit störst, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit antingen tvåa eller trea, beroende på mätning.
Det har varit lite upp och ner rent parlamentariskt, men vi har lyckats bryta nästan hundra år av socialdemokratiskt styre
- Jag tror att det som sker efter valet är att SD växer och vi kommer att få en ännu starkare vågmästarroll. Sen beror det på hur de andra partierna agerar. Moderaterna har sagt att man ska börja föra samtal med SD, om det sedan återspeglar sig på Gävle återstår att se.
- Vem vill ni samarbeta mera med?
- Retoriskt är det Moderaterna och Kristdemokraterna som har närmat sig vår politik mest.
Inte heller M vill samarbeta med SD i Gävle
Kommunstyrelseordföranden Patrik Stenvard (M) portionerar upp blå och röd slush i muggar åt förbipasserande på gågatan.
- Slush är bra, för det lockar barnen till tältet och sedan kan man samtidigt diskutera med föräldrarna. Popcorn är också bra, men vår popcornsmaskin är sönder, förklarar en av Moderaternas valarbetare.
Stenvard medger att det har varit turbulenta år och osäkrare än tidigare.
- Det har varit lite upp och ner rent parlamentariskt, men vi har lyckats bryta nästan hundra år av socialdemokratiskt styre, så det ser vi som en framgång för oss inom Alliansen, säger Stenvard.
Moderaterna vill fortsätta styra Gävle tillsammans med borgerliga Alliansen efter valet.
- Vi kommer inte att ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot behandlar vi dem på samma sätt som vi behandlar andra partier. Lägger de fram förslag som vi tycker är bra, så har vi inga problem att bifalla sådana förslag, säger Stenvard.
Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson har sagt att han inte heller tänker regeringsförhandla eller regera med Sverigedemokraterna, men i en minoritetsregering skulle han ändå bli beroende av Sverigedemokraternas stöd i riksdagen.
Många tror att den oförutsägbarhet som har funnits inom lokalpolitiken i Gävle också kommer till rikspolitiken. Inget av de två traditionella blocken får majoritet, eftersom det tredje blocket Sverigedemokraterna är så stora - det gäller både för Gävle och på riksplanet.