Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet frigav två grekiska soldater som greps för spionage - minskar spänningen kring Egeiska havet

Från 2018
Uppdaterad 15.08.2018 08:47.
Löjtnanten Aggelos Mitretodis och sergeanten Dimitros Kouklatzis som flög hem med regeringens plan landade i Thessaloniki tidigt på tisdag morgon
Bildtext Löjtnanten Aggelos Mitretodis och sergeanten Dimitros Kouklatzis som flög hem med regeringens plan landade i Thessaloniki tidigt på tisdag morgon
Bild: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Två grekiska soldater som fängslades i Turkiet för spionage har återvänt hem till Grekland.

Soldaterna anlände före gryningen till en flygplats i Thessaloniki där försvarsminister Panos Kammenos hälsade dem välkomna.

-Jag hoppas att frigivningen inleder en ny era i relationerna mellan Grekland och Turkiet, sade försvarsministern.

Kammenos ringde också till sin turkiska kollega för att tacka honom för frigivningen, som minskar spänningen mellan länderna.

Löjtnanten Aggelos Mitretodis och sergeanten Dimitros Kouklatzis greps i mars då de gick över den strängt bevakade turkiska gränsen av misstag, för att undersöka en stig som flyktingar använder för att komma över gränsen.

- Det enda jag vill säga er är tack, sade Mitretodis då han satte sin fot på grekisk mark igen.

En lokal domstol begärde soldaterna häktade misstänkta för spionage, men samma domstol beslöt på tisdagen att frige dem efter att soldaterna hade vittnat att det var ett rent misstag att de trängde in i Turkiet.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras gladde sig också över domstolens beslut.

- Frigivningen av två grekiska officerare är en rättvis åtgärd, som kommer att bidra till vänskap, goda förhållanden mellan grannar och stabilitet i regionen, sade Tsipras.

Försvarsminister Panos Kammenos hoppades på en ny era i relationerna mellan Grekland och Turkiet då han tog emot soldaterna strax före gryningen
Bildtext Försvarsminister Panos Kammenos hoppades på en ny era i relationerna mellan Grekland och Turkiet då han tog emot soldaterna strax före gryningen
Bild: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Spända relationer

Relationerna mellan Grekland och Turkiet har länge varit ansträngda på grund av konflikter om bland annat delade Cypern, tvister om Egeiska havet och flyktingströmmen från Turkiet till Grekland.

Turkiet har också krävt att Grekland utlämnar åtta turkiska soldater, som kapade en militärhelikopter och flydde till Grekland efter den misslyckade militärkuppen i Turkiet år 2016.

Soldaterna ansökte om asyl i Grekland som har vägrat att utlämna dem.

Retoriken mellan länderna trappades upp ytterligare år 2017, då fredsförhandlingarna om Cypern kollapsade.

Ländernas ledare träffades under Natotoppmötet i juli och man kom då överens om att försöka lätta på spänningen i Egeiska havet.

EU är också nöjd med att tvisten om soldaterna löstes relativt snabbt.

- Så som jag har sagt tidigare så har Turkiet inget att frukta från sina europeiska grannar. Vi vill se ett demokratiskt, stabilt och välmående Turkiet, skrev EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på Twitter.

Diskussion om artikeln