Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel – missnöjda med stadens beslut

Från 2018
Uppdaterad 15.08.2018 11:11.
p-piller närbild
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel åt alla ungdomar under 25 år. Stadens beslut om gratis preventivmedel i sex månader räcker inte, anser de.

De studerande anser att unga i Vasa är i ett sämre läge än i kommuner i till exempel Karleby- och Jakobstadsregionen.

Därför kräver den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande, OVVS, mer.

Stadsstyrelsen i Vasa beslöt i måndags att införa en Vasamodell som innebär att preventivmedel ska ges gratis i sex månader i stället för tre månader som gäller i dagens läge.

"Modellen borde gälla alla"

De studerande vill att Vasa stadsfullmäktige går inför för en genuint avgiftsfri modell hösten 2019 som gäller alla ungdomar under 25 år som bor eller studerar i Vasa.

- En förlängd testperiod med tre månader hjälper säkert många, men förr eller senare tar ju testperioden slut. Varje ungdom borde oberoende av ekonomiska förutsättningar ha rätt till den form av preventivmedel som bäst passar personen själv. För att säkerställa att ungdomar aldrig är tvungna att ha oskyddat sex av ekonomiska orsaker måste alla unga ha tillgång till avgiftsfri såväl hormonell prevention som kondomer, säger OVVS:s ordförande Jutta Maunula.

I Karleby och Kronoby erbjuder man gratis preventivmedel för alla under 20 år. Från och med nästa år ger kommunerna i Jakobstadsregionen gratis preventivmedel till alla under 25 år.

- Det är mycket märkligt att ungdomar och unga vuxna i Vasa försätts i en sämre position jämfört med ungdomar och unga vuxna i andra städer i Österbotten. Vasa som en stor högskoleort borde ta förhindrande av abort och könssjukdomar på ytterst stort allvar, säger OVVS:s styrelses intressebevakare Jacob Storbjörk.