Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Partihandeln bär en stor del av skulden för böndernas trångmål" - Jordbruksministern går hårt ut mot de stora livsmedelskedjorna

Från 2018
Jari Leppä
Bildtext Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c)
Bild: Yle

Partihandeln inom livsmedelssektorn måste ta ett större ansvar för det finländska jordbruket. Jord- och skogsbruksministern anser att läget är ohållbart och säger att en ny lag ska få bort det han kallar för osunda marknadsmekanismer.

Det finländska jordbruket har stora ekonomiska svårigheter. Enligt beräkningar från Naturresurscentralen kommer var tredje jordbrukare att lägga ned sin verksamhet under de kommande sju åren.

"Jordbruket är i kris"

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) anser att man nu kan kalla läget i jordbruket för en kris.

En av de avgörande faktorerna är de stora partihandlarna agerande på marknaden, anser Leppä.

Leppä säger i en intervju i Yle-programmet Morgonettan att handeln genom lagstiftning fått många lättnader och friheter men att det nu är dags för den att ta sitt ansvar för det finländska jordbrukets överlevnad.

- Kostnaderna för bönderna kan under en period stiga med 50 procent, medan priset de stora kedjorna betalar till producenterna går upp med enbart 10 procent, det här är ohållbart, säger Leppä.

Ny lag ska begränsa partihandelns möjligheter

Jari Leppä säger att ett nytt lagförslag som ska reglera livsmedelsmarknaden nu bereds, och den lagen skulle om den träder i kraft ta bort det som han kallar för osunda mekanismer.

Ett annat exempel som Leppä lyfter upp handlar om längden på de avtal som partihandeln knyter med producenterna, det vill säga bönderna.

Ett leveransavtal kan gälla i sex månader eller mer. Under den tiden kan producentens kostnader stiga medan priset producenten får är det samma. Leppä anser att även detta är ohållbart.

Diskussion om artikeln