Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nio våningars terrasshus kan snart bli verklighet på en av de värdefullaste platserna i Åbo - men väcker många känslor

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 11:34.
En bild på ett planerat terrasshus vid Kristinegatan i Åbo.
Bildtext Modellbild över det planerade terrasshuset, sett från Kristinegatan. Finlands Banks gamla hus syns till höger.
Bild: Åbo stad

Höghuset ska vara trappstegsformat och rymma både bostäder och kontor. Vissa älskar planerna och andra ratar dem. Vad tycker du? Du kan rösta längst ner i artikeln.

Ett nytt terrasshus intill Finlands Bank-huset på Kristinegatan i Åbo fick grönt ljus vid stadsmiljönämndens möte på tisdag kväll (15.8.).

Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen, med ett tillägg från stadsmiljönämnden, att huset måste ha mer grönt på gården, till exempel kläng- eller klätterväxter, eftersom man fäller träd för att göra utrymme för huset.

Har väckt många känslor

Terrasshuset kommer att vara på innergården intill Finlands Bank-huset och tanken är att bygga runt hela kvarteret, säger Saara Illvessalo, ordförande för stadsmiljönämnden i Åbo.

- Det finns ganska begränsat med utrymme i Åbo, också runt Åbo centrum. Men stadens strategi har varit att göra det tätare vid centrum och en mer hållbar struktur och det här är ett sådant projekt.

gatubild av finlands banks gamla byggnad i åbo
Bildtext Terrasshuset planeras byggas intill Finlands Banks gamla hus i Åbo. Arkivbild av den gamla byggnaden, sett från Slottsgatan.
Bild: YLE

Men nybygget har väckt många känslor.

- Det finns alltid de som tycker att det här är den mest värdefulla platsen i hela Åbo och att man inte kan bygga nåt sånt här och så får man ju tycka. Det är ju en grej med arkitekturer att det väcker olika känslor.

Ilvessalo röstade för förslaget under stadsmiljönämndens möte, men även hon har haft blandade känslor för nybygget.

- Om jag är helt ärlig så gillade jag först inte alls byggnaden som vi röstade igenom igår, men jag hade sedan tittat på modellbilden några gånger och hört arkitekternas åsikter och då började jag faktiskt gilla den. Jag tycker att den ger utrymme åt Finland Banks byggnad, som är väldigt gammal och fin, men samtidigt ger någonting nytt och intressant till stadsbilden. Så jag tycker det är en helt bra kombination sist och slutligen.

Vad tycker du? Rösta!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Korrigering 16.8: Bildtexterna kompletterade med gatunamn.

Diskussion om artikeln