Prisbelönt företag i Pyttis piffar upp bilar: "Det här är ett sätt att leva"
På fredag fick företaget Timo Teippi Ky i Pyttis kommunens företagspris. Företaget är ett nationellt begrepp i biltejpningsbranschen. Under sin 35 år långa historia har företaget tejpat drygt 11 000 bilar.
- Det här hade vi verkligen inte kunnat gissa. Priset hörde minsann inte till våra förväntningar, säger Timo Peri, vd och grundare av företaget Timo Teippi.
Han sitter djupt nersjunken i en bekväm fåtölj i den gamla ladugård där hans företag verkar.
Ladugården är smakfullt inredd och man har i olika detaljer tagit hänsyn till ladugårdens historia och den verksamhet som förekommit i byggnaden tidigare.
Ordspråk att tugga på under arbetsdagen
Stora gamla mjölkkannor eller så kallade ”mjölkstånkår” fungerar som behållare för långa, granna tejprullar.
Några mindre mjölkämbar som hänger ovanför de arbetsbord där tejpen bearbetas, innehåller knivar, linjaler och annan behövlig rekvisita.
På olika platser i tejpningshallen och i personalens sociala rum finns inramade ordspråk:
Den som vill, funderar ut tillvägagångssätten. Den som inte vill, kommer med förklaringar.
Den som har ett arbete som fyller hela själen, är aldrig olycklig.
Till trivseln bidrar också en hörna med sköna fåtöljer och ett biljardbord där personalen kan koppla av en stund under lunch och kafferaster.
- Vi är ett gammalt företag, men det betyder inte att våra arbetssätt är gamla. Det handlar om långsiktigt arbete, att leva i tiden och i ständig förändring och med ständiga vändpunkter, säger Peri.
Företaget ett sätt att leva
Varje år belönar Pyttis kommun ett företag i kommunen. De företag som kan komma i fråga ska vara växande och lönsamma samt ha antingen en lång och inarbetad verksamhet eller vara innovativa.
- De där kriterierna passar nog oss. Vi har egentligen aldrig varken påbörjat eller slutfört ett utvecklingsskede. Hos oss handlar det om ett sätt att leva. Vi gör saker på vårt sätt, förklarar Peri.
När Timo Peri var 24 år gammal startade han sitt företag. Han brann redan då för att rita och han gillade grafik, men fram till dess hade det bara handlat om en hobby.
- Jag är alltid noga med att poängtera att företaget inte har grundats av min pappa utan av mig själv. Jag startade företaget i Fredrikshamn år 1983, så i december i år firar vi 35-års jubileum, säger Peri.
Att flytta till Pyttis var ett bra beslut
Efter fem år i Fredrikshamn blev det dags att flytta verksamheten till Karhula och 11 år senare flyttade företaget till Pyttis.
- Det var ett av våra bästa beslut och motiveringen till det beslutet var huvudsakligen att vi ville få en verksamhetsplats där vi kunde bygga en företagsidentitet som till hundra procent är vår egen, säger Peri.
Pyttis har verkligen överraskat oss. Företagarklimatet i kommunen är på god nivå, saker fungerar och det är lätt att verka här ...
― Timo Peri
En annan viktig sak för teamet som arbetar på årets företag i Pyttis är möjligheten till arbetsro.
Tidigare löpte riksväg 7 förbi ladugårdsknuten, men i och med att riksvägen blev motorväg mellan Lovisa och Kotka och nu löper några kilometer från företagets ladugård, har arbetsron förstärkts.
- Ladugården var ett krävande projekt men har också gett oss mera muskler, säger Peri.
Kunderna kommer långväga ifrån
En fråga som osökt infinner sig är: Varför placera ett företag i Pyttis och inte i de växande städer som finns på praktiskt taget alla sidor om kommunen?
- När det kommer till målgrupp och klientel tänker vi inte geografiskt. Kunderna kommer till oss från olika håll i landet eftersom vi har specialiserat oss på krävande biltejpningar, förklarar Peri.
När det gäller biltejpningar, kommer största delen av de kunder som anlitar Pyttisföretaget långväga ifrån. Bara 30 procent av kunderna finns i regionen Kotka-Fredrikshamn.
Utveckling och förädling är två ord som jag tycker om och med det har vi lyckats väl ...
― Timo Peri
Tejpning av skyltfönster och skyltar samt tillverkning av dekaler är en mera lokal affärsverksamhet.
Av företagets affärsverksamhet är cirka 65 procent biltejpningar och resten reklambyråverksamhet.
- Pyttis har verkligen överraskat oss. Företagarklimatet i kommunen är på god nivå, saker fungerar och det är lätt att verka här. Vi har ju också till en del haft verksamhet utanför boxen, bland annat som arrangör av olika kulturella evenemang här i ladugården. Det är kort och gott en glädje att vara Pyttisbo, säger Peri.
Bra samarbete till kommun och omgivning
Det som Peri ganska snabbt insåg efter att företaget etablerade sig i Pyttis år 1999, är att det åtminstone inte är kommunen som försvårar livet som företagare eller sätter käppar i hjulet för verksamheten.
- Sköt om din omgivning så blir du själv omskött. Värna om relationen till kommunen och till kommunens invånare. De sociala banden behöver vara i skick. Då fungerar allt. När man handlar rätt, kan man förvänta sig framgång, filosoferar Peri.
Företagets personal har under dess 35 år långa historia varierat kraftigt. Som minst har man bara haft en personalstyrka på tre personer, som mest uppemot 20 anställda.
- Personalstyrkan måste naturligtvis anpassas efter marknadsläget och efter hur konjunkturerna fluktuerar. När ett företag växer kräver det resurser och när man nått någon form av kulmen, gäller det att fundera på om de resurser man har verkligen behövs, förklarar Peri.
Business är vågtoppar och vågdalar
Enligt vd Timo Peri handlar business om vågrörelser. Det gäller att inse läget och också våga skära på ett behärskat sätt i verksamheten. Förr eller senare kommer det igen nya höga vågtoppar.
- Vi har lärt oss leva med dessa vågrörelser. Det har resulterat i att vi också under lågkonjunkturer har lyckats hålla huvudet ovanför vattenytan, säger Peri.
Peri säger att det är lätt gjort att mäta tillväxten enbart genom att studera omsättningens storlek. Tillväxt handlar också om expansion och att befästa ställningarna.
- Utveckling och förädling är två ord i det här sammanhanget som jag också tycker om och med det har vi lyckats väl, säger Peri.
För tillfället är personalstyrkan i Pyttisföretaget Timo Teippi fem personer. En av dem har rollen som underleverantör.
Totalt har företaget under dess 35 år långa historia tejpat drygt
11 000 fordon. De senaste tre åren har inneburit tillväxt och expansion. Tillväxten förra året var hela 25 procent.
Företagens framgång når ladugården
Tillväxten går hand i hand med det faktum att det överlag går bra för företagen idag.
Företagen expanderar och investerar och verksamheten växer. Det här får följder också i företagens bilpark, vilket sprids som ringar på vattnet också till ladugården i Pyttis.
- Även om också reklambyråsektorn i företaget vuxit genom åren så är det nog biltejpningarna som fortfarande är vår huvudnäring. Det är ett svårt hantverk som vi lärt oss bemästra och därför är det idag vår styrka, säger Peri.
Hur ser du på de framtida möjligheterna och utmaningarna?
- Jag ser med tillförsikt mot framtiden. Vi kan säkert förvänta oss en del förändringar, men de kommer ju å andra sidan hela tiden – i alla branscher.
Pyttis kommuns företagspris 2018 överräcktes på fredag av kommunstyrelseordförande Jyrki Metsola, fullmäktigeordförande Osmo Kallio och kommundirektör Olli Nuuttila.