Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stiftelsen för Åbo Akademi vill sälja Kankas gård – framtiden för gårdens museiverksamhet är öppen

Från 2018
Kankas gård
Bildtext Kankas slottsbyggnad.
Bild: YLE/Annika Holmbom

Kankas gård i Masku är till salu. Stiftelsen för Åbo Akademi har ingått ett föravtal om försäljning med en potentiell köpare.

Mika Soinio, fastighetschef vid Stiftelsen för Åbo Akademi bekräftar att ett föravtal ingåtts, men vill betona att endast diskussioner pågår än så länge och att man ännu är långt ifrån en affär.

Det var en möjlig köpare som kontaktade Stiftelsen för Åbo Akademi och uttryckte sitt intresse för Kankas gård och därför inleddes diskussioner om en eventuell försäljning. Vid stiftelsen vill man ändå inte avslöja vem den potentiella köparen är.

Ur Maskus kommunstyrelses föredragningslista framgår att köpesumman är 6 miljoner euro och att köparen är Special Purpose Vehicle No. 271, ett företag som registrerats i i april 2018.

Unik herrgårdsmiljö

Det var häradsdomare Henrik Klasson Horn som lät uppföra slottsbyggnaden i mitten av 1500-talet och den hör till landets äldsta stenbyggnader. Sedan 1700-talet var gården i privat ägo.

Gården beboddes av släkten Aminoff då Stiftelsen för Åbo Akademi köpte gården med lösöre 1992 på auktion.

I köpet som nu diskuteras ingår sju fastigheter, där bland annat slottet, en golfpark samt kringliggande åker- och skogsmark. Sammanlagt är det frågan om 350 hektar.

Masku kommun kan tänkas ha intresse för gården

Masku kommun har ändå förköpsrätt till gården och kan inom tre månader av köpet använda sig av rätten.

Kankas gård är en av de få bevarade medeltida herrgårdar och har hämtat mycket besökare till kommunen, men den nya köparen förbinder sig inte till att fortsätta med museiverksamhet.

- Kommunens förköpsrätt kan påverka köpet, säger Soinio till Yle Åboland.

Ifall köpet framskrider, är det möjligt att Kankas gård säljs före slutet av året.

Vakka-Suomen Sanomat var först med nyheten.

Diskussion om artikeln