Plantera lökar på hösten för att få blommor tidigt på våren – så här gör du för att lyckas

Nu då hösten kommer är det dags att fundera på vårlökarna. För oss trädgårdsmänniskor är planeringen inför följande odlingssäsong minst lika spännande som själva odlandet.
Redan i augusti frestar butikshyllorna med färggranna förpackningar och lökkatalogerna är fyllda med bilder på vackra blomsterlökar i alla färger och storlekar. Nu är det alltså dags att börja botanisera bland lökarna.
Vilka lökar har jag redan och vad vill jag ha mera av?
Satsa på kvalitet och förvara rätt
Det lönar sig att tänka på kvaliteten. Större lökar ger bättre och kraftigare blomning.
Köp hem lökarna när de dyker upp i butikerna för blomsterlökar blir inte bättre av att ligga länge i rumsvärme. Speciellt små lökar som snödroppe och krokus torkar lätt ut.
Lökarna mår bäst av att förvaras torrt, svalt, mörkt och luftigt t.ex. i kylskåpet eller i en sval källare. Förvara inte lökarna i plastförpackning, de mår bäst i papperspåse.
Plantera genast eller vänta på kylan
Våra höstar blir allt längre och varmare så det kan vara en god idé att följa med väderleken och plantera löken först när det blir lite kallare och hösten har kommit på allvar.
Blomsterlökarna kan planteras genast du köpt dem, ifall du inte har lämpligt förvaringsplats, men september – oktober är de bästa planteringsmånaderna. Tulpanlökar t.ex. kan man plantera ända tills marken fryser.
Plantera löken enligt beskrivningen på förpackningen. En tumregel är att löken planteras på ett djup av cirka två gånger lökens storlek.
Tänk också på att du inte planterar lökar som gärna sprider på sig för nära varann, t.ex. narcisser.
Välj lökar enligt blomningstid och förläng njutningen
De första blomsterlökarna som sticker upp genast när vårsolen värmer är snödroppen och efter den följer en rad andra smålökar som rysk blåstjärna, krokus, pärlhyacinter och våriris. Sist kommer tulpaner och narcisser.
Det finns en stor variation i blomningstiden för olika tulpan- och narcissorter. Läs på förpackningarna och välj sorter med olika blomningstid så kan du njuta längre av blomsterprakten!
Sätt färg på gräsmattan
Med lökväxter kan du enkelt göra om gräsmattan till en blomstermatta.
Vissa lökar som t.ex. narcisser, krokus, snödropp och rysk blåstjärna (scilla) är väl lämpade att plantera ut i gräsmattan. De trivs bra och sprider sig lätt, speciellt blåstjärnan sprider sig med fart.
Det som man bör ta i beaktande när man planterar lökar i gräsmattan är att man inte kan klippa gräset på våren eftersom lökarna behöver få stå ifred en bit in på sommaren så att de hinner växa och vissna ned.
Efter midsommar eller en bit in i juli går det sedan att klippa ned resterna av lökväxterna.
Andra lämpliga platser för blomsterlökarna är under buskar, i perennrabatten och i utkanten av gräsmattan. Platser där lökarna får stå i fred och sprida ut sig. Välj ett ställe som får bilda litet av en naturäng.
Vill du ha lökväxter i t.ex. en rabatt där du senare planterar sommarblommor kan du plantera löken i speciella lökkorgar som är lätta att ta upp efter att löken blommat ut och flytta dem till en mera undanskymd plats där de får växa, mogna och vissna ned.
Lökarna i korgarna kan du sedan ta upp, torka och plantera ut igen då hösten kommer.
Blomsterlökar är mycket lättskötta och anspråkslösa
Små lökar som t.ex. blåstjärnan klarar sig helt utan skötsel, den sprider sig och sköter sig själv.
Större lökar som t.ex. tulpaner och narcisser mår bra av att få lite gödsel. Det finns specialgödsel för blomsterlök eller så gödslar du med ben- och blodmjöl. Benmjöl på hösten och blodmjöl på våren.
Narcisserna är långlivade och när de trivs bildar de stora tuvor. Det kan vara bra att gräva upp lökarna när det börjar se trångt ut och dela på tuvorna så att de får mera rum och ny växtkraft.
Tulpaner har en tendens att småningom förlora växtkraft och bli mindre och mindre tills de till sist försvinner helt. Genom att gödsla höst och vår får du dem att leva lite längre men tulpaner behöver bytas ut med jämna mellanrum.
Om våren och försommaren är mycket torra kan du gärna vattna så att lökarna orkar växa och bilda nytt blomämne för nästa vår.
Pröva dig fram
Vårblommande blomsterlökar är en helt egen grupp och en värld för sig. Det finns så många olika sorter, färger och former. På samma sätt som fröpåsarna på våren är som en godishylla, är också lökhyllan på hösten frestande.
Är du nyböjare kan du starta med de små lättodlade lökväxterna. När aptiten och erfarenheten växer kan du ta dig an större utmaningar. Variationen är enorm.
Blomsterlökarna på Strömsö
Tanken med min lökplantering på Strömsö var att skapa ett vårblommande blomsterhav i gräsmattan. Sorterna jag valde blommar olika tider.
Snödroppen och blåstjärnan kommer först och sedan blommar de olika narcisserna i tur och ordning.
Blommorna får sprida sig och ta det utrymme de behöver, utrymme finns.
Owes löksorter på Strömsö:
- Scilla sibirica, Rysk blåstjärna
- Leucojum, Gravetye Giant, Snödroppe
- Narcissus, Tete á Tete, Narciss
- Narcissus, Tahiti, Narciss
- Narcissus, Actaea, Narciss
- Narcissus, Professor Einstein, Narciss
- Narcissus, Replete, Narciss
- Narcissus, Ice King, Narciss
Vinter, väntan och vår
Efter en lång och mörk vinter finns det inget bättre än när man ser de första blomsterlökarna sticka upp i rabatten. Varje dag tittar de allt högre upp och till sist slår de första blommorna ut. Då kan man vara säker på att våren äntligen är här!
