Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredagsmys och skottlossningar - hur ska man få ihop bilden av Sverige?

Från 2018
Uppdaterad 15.08.2018 13:56.
Linda Söderlund

Jag hade naturligtvis läst om bilbränder, kriminella gäng och papperslösa som bodde i källare. Ändå hade jag en förenklad och ganska rosig bild av Sverige då jag flyttade hit för ett år sedan. Småningom har min bild av landet förändrats.

I Stockholmsförorten Fittja talade jag i våras med en man som hade flyttat dit från Turkiet. I Fittja har över 90 procent av invånarna utländsk bakgrund.

Många svenskar lever i stort välstånd och har råd med utlandssemestrar och sommarhus och deras barn går i fina skolor med de bästa lärarna

Mannen var upprörd över att de svenska politikerna inte satsade mera på att bekämpa kriminaliteten och segregationen, som så tydligt syns i hans stadsdel. Istället ville politikerna debattera muslimska böneutrop.

“Här får vi ingen modell för hur svenskarna lever, vi lär oss inte deras värderingar och våra barn går i skola med andra invandrarbarn. Hur ska vi integreras i Sverige? Svenskarna säger att vi ska integreras, men det var hit de ville att vi skulle flytta, det var här de gav oss en bostad.”, säger mannen med sorg i blicken.

Världsbäst på fredagsmys, men också gatubarn och skottlossningar

Då jag flyttade till Sverige tänkte jag att det här är landet där allt är lite bättre än i Finland: gladare mänskor, högre barnbidrag, snyggare mode, mera jämställt, landet som är världsbäst på fredagsmys.

Och allt det där är sant. Men efter ett år som journalist här har min bild av Sverige blivit mera nyanserad och jag har tydligare sett det nötta, obekväma och fula. Det som också är Sverige, men som inte får plats i inredningsmagasinen och som man inte ser då man turistar i Stockholms centrum.

Jag har gjort reportage om flyktingar som är rädda att bli utvisade, marockanska barn som bor på gatan och förorter där kriminella skjuter på varandra.

Alla svenskar får inte samma möjligheter

Många svenskar lever i stort välstånd och har råd med utlandssemestrar och sommarhus och deras barn går i fina skolor med de bästa lärarna.

I radionyheterna hör de om skottlossningar och segregation, men det är ingenting de ser eller upplever själva - för det händer där långt borta i förorten. Dit behöver de aldrig åka.

Ekonomin i Sverige blomstrar och det finns pengar att ösa både på polisen och skolan - men det hjälper inte med nya miljoner om ingen vill vara polis eller lärare

Men det är också många svenskar som bor i de här förorterna och som får vara rädda för att själva bli träffade av skotten. Deras barn går i slitna skolor där närmare hälften av niondeklassisterna inte får något avgångsbetyg.

De besöker mera sällan de fina stadsdelarna i centrum, för de har inga ärenden dit och de känner ingen som bor där.

Inkomstskillnaderna i Sverige har inte någonsin tidigare varit så stora som nu, visar statistik från SCB.

Nya miljoner fixar inte skolan och kriminaliteten

Mannen i Fittja vill ha förändring. Han vill att hans barn ska få samma möjligheter som barnen inne i stan. Han vill ha ett jobb med tillräckligt hög lön så att han kan försörja familjen och inte behöver vara rädd att barnen dras med i kriminella gäng.

I tv-debatterna lovar politiker från höger till vänster att Sverige ska få tiotusen nya poliser. Politikerna talar om fler lärare, läxhjälp och bättre skolor.

I det här fantastiska landet finns mycket som är fult och motbjudande - och jag lär mig att det också är en del av Sverige

Ekonomin i Sverige blomstrar och det finns pengar att ösa både på polisen och skolan - men det hjälper inte med nya miljoner om ingen vill vara polis eller lärare. Det är tunga yrken med låg status och många slutar för att de helt enkelt inte orkar med jobbet längre.

Det räcker inte med mera pengar, utan det behövs någonting nytt - men vad? Vad är det där nya som politikerna borde erbjuda, som gör att Sverige blir helt igen? Som gör att ungdomarna inte vill bränna bilar?

Det delade landet är valets kärnfråga

Den politiker som kan knäcka koden och på ett trovärdigt sätt ge fler möjlighet till tryggt fredagsmys och det vackra Sverige skulle få min röst i höstens val, om jag hade rätt att rösta här.

Jag jobbar fortfarande på att få ihop bilden av Sverige. I det här fantastiska landet finns mycket som är fult och motbjudande - och jag lär mig att det också är en del av Sverige.

Det blir mycket intressant att följa valrörelsen de kommande veckorna och se hur politikerna tacklar frågan om det delade landet. Det är en av kärnfrågorna som många svenskar vill ha svar på.

Diskussion om artikeln