Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Veikkaus ogillar Annimari Kortes extraknäck – ”Inte i enlighet med vårt avtal”

Från 2018
Uppdaterad 15.08.2018 13:47.
Annimari Korte under EM i Berlin 2018.
Bildtext Annimari Korte har gjort en stark säsong efter många år av skadeproblem.
Bild: All Over Press

Häcklöparen Annimari Korte har enligt Iltasanomat förargat det finländska friidrottsförbundets samarbetspartner, tipsbolaget Veikkaus. Orsaken är att Korte har jobbat för en webbsajt som marknadsför vadslagningsbyråer.

Korte representerade Finland i friidrotts-EM i Berlin. Hon blev utslagen i försöksheaten på 100 meter häck.

Korte har under säsongens lopp skrivit artiklar för webbsajten urheiluvedot.com, vilket inte faller Veikkaus i smaken.

– Den verksamheten är inte i enlighet med avtalet mellan friidrottsförbundet och Veikkaus. Sajten urheiluvedot.com är en inkastare för utländska vadslagningsbyråer. Det handlar om marknadsföring, säger Veikkaus vice VD Velipekka Nummikoski till Iltasanomat.

Avtalet förbjuder finländska friidrottare att samarbeta eller jobba för bolag som konkurrerar med Veikkaus.

Friidrottsförbundet VD Harri Aalto var i kontakt med Korte kring ärendet i går.

– Vi var inte medvetna om detta. Webben är en djungel, så precis allt kan vi inte ha koll på. Vi informerar våra idrottare om avtalet enligt bästa förmåga och saken stipuleras också i idrottarkontraktet, säger Aalto till Iltasanomat.

Korte: Jag skrev för skojs skull

Korte hävdar att hon skrev några artiklar ”för skojs skull” utan att få betalt. Hon betonar också att hon skrev artiklarna innan hon var landslagsidrottare.

– Jag hade ingen aning om att det fanns en konflikt. Dessutom har jag aldrig fått ekonomiskt stöd från förbundet. Avtalet gäller egentligen bara de idrottare som ha kontrakt med friidrottsförbundet, säger Korte till Iltasanomat.

Generellt sett anser hon att situationen är problematiskt. Hon säger sig förstå att en finländsk landslagsidrottare inte kan vara ett affischnamn för ett utländskt spelbolag, om förbundet har ett samarbetskontrakt med Veikkaus.

– Men det är en annan sak om det handlar om ett jobb. Jag tycker att man måste få jobba ifall det möjliggör att man har råd att idrotta.

– Ifall förbundet vill stå för mina fioler, så kan man förstås kräva att jag inte ska jobba, säger Korte.

Diskussion om artikeln