Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bondförnuft allt som krävs när du möter en häst i trafiken

Från 2018
Uppdaterad 24.08.2018 09:32.
Bondförnuft allt som krävs när du möter en häst i trafiken - Spela upp på Arenan

Vet du vad du ska göra när du möter en häst i trafiken? Farliga situationer uppstår när föraren trampar på gasen, tutar eller kör för nära när de möter en ryttare.

- Under flera tillfällen i sommar har bilar kört hårt och sedan fått tvärnita. Det verkar som om människor kör med ögonen slutna, berättar Johanna Wasström.

Wasström är ordförande för Väst-Nylands ryttare. I närheten av hennes stall vid Broby gård i Snappertuna har det uppstått flera farliga situationer under sommaren.

Hästarna måste gå ungefär 20 meter längs landsvägen för att nå beteshagen på andra sidan vägen.

Under ett tillfälle blev en häst påkörd. Bilen körde så nära att sidospegeln rörde vid hästen, berättar Wasström.

Johanna Wasström på Broby gård har ett stall.
Bildtext Johanna Wasström har ett stall vid Broby gård i Snappertuna.
Bild: Sofia Kajander / Yle

- Hästen fungerar ju så att den vänder sig om och sparkar i en sådan situation. Det spelar ingen roll om det är frågan om en van och säker häst. Den kan även bli livrädd och rusa ut mitt på vägen, säger Wasström.

Hon berättar också att hon läste om ett fall på sociala medier där bilarna inte saktade ner även om ryttarna försökte signalera detta.

Det verkar vara ganska vanligt att människor är oaktsamma när de kör och inte tänker på att hästar faktiskt är djur, säger Wasström.

Djur är oberäkneliga

Wasström har även märkt att det finns bilister som tycks trampa extra hårt på gaspedalen när de kör om en häst.

- När man ser ett djur på vägen ska man sakta in. Man behöver inte stanna. Här på gården har vi traktorer, fyrhjuling, skördetröskor och andra maskiner som hästarna ser och hör dagligen.

- Men när det är frågan om ett djur kan man aldrig vara hundra procent säker på hur det reagerar. Och då måste man sakta in, säger hon.

Johanna Wasström efterlyser vanligt bondförnuft.

- Om man märker att en häst börjar hoppa och studsa när man möter den på vägen så stannar man och låter den gå förbi.

Alexandra Wasström rider vid stallet vid Broby gård.
Bildtext Alexandra Wasström brukar ofta rida längs vägarna, men helst i skogen i Snappertuna med hästen Chaplin, 19 år.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Johanna Wasströms dotter Alexandra Wasström har ridit sedan barnsben. Hon känner sig ganska trygg i trafiken, även om hon är medveten om farorna.

Har du varit med om någon farlig situation?

- Det är mest när jag korsar vägen. Där finns en skarp kurva, som gör att bilarna inte ser oss förrän de kört in i kurvan. Där kom det en motorcykel med högt ljud och då knyckte hästen sig, berättar Alexandra Wasström.

Vad gör du i en kurva?

- Om det kommer en högljudd motorcykel eller moped brukar jag samla tyglarna och försöker få honom att lyssna på mig. Om det skulle hända någonting kan jag styra ner honom i diket. Fastän jag vet att han är väldigt säker så vet man aldrig, säger hon.

Signalerar du någonting till bilen?

- Jag kan höja handen och försöka stoppa bilen om det skulle hända någonting. Om det inte fungerar kan jag tvinga honom ut i skogen.

Klassas huvudsakligen som fordon

Kommissarie Markus Ramstedt vid polisinrättningen i Västra Nyland berättar vad trafikreglerna säger om hästar i trafiken.

- Vägtrafiklagen gäller också för ryttare. När man rider en häst på vägen gäller delvis samma regler som för ett fordon, det vill säga man ska rida på höger sida av vägen, säger Ramstedt.

Hästen klassas alltså i princip som ett fordon, men beter sig förstås inte som ett i praktiken. Hästar som rör sig i trafiken är oftast vana med bilar, men oväntade manövrer kan skrämma dem.

- Hästen är ett stort djur och om den blir skrämd är det farligt både för ryttaren och för övriga trafikanter. Hästen har bra hörsel och anar bilar närma sig redan på långt håll, men vid plötsliga ljud kan den bli skrämd och skena i väg, säger Ramstedt.

Det sista man ska göra är att tuta, köra förbi i hög hastighet eller köra väldigt nära hästen.

Markus Ramstedt är polis.
Bildtext Kommissarie Markus Ramstedt vid polisinrättningen i Västra Nyland.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

- Bilisten ska enligt vägtrafiklagen visa hänsyn och vara försiktig. I klarspråk betyder det att man ska sakta in och ge ordentligt med utrymme åt hästen, oberoende av om man möter hästen eller kör om den, säger Ramstedt.

Det ska enligt lagen ske ett samspel mellan ryttaren och bilisten. Det lönar sig för bilföraren att söka ögonkontakt med ryttaren, om möjligt, så att man ser ifall denna skulle signalera att man ska stanna.

- Hästen ska ändå inte oskäligt störa trafiken. Till exempel ska de helst hållas borta från livligt trafikerade vägar för sin egen säkerhets skull, säger Ramstedt.

Ramstedt känner själv inte till några olycksfall i trafiken som involverat hästar. Men farliga situationer uppstår det alltid då och då.

Tänk på det här när du möter en häst i trafiken:

  • Det höga motorljudet från mopeder och motorcyklar kan skrämma hästar
  • Föremål som skramlar på flak kan göra hästar rädda
  • Ibland är vägrenen minimal på riks- eller stamvägar
  • Sikten i branta kurvor kan vara begränsad
  • Lastbilar, bussar och andra fordon med så kallade luftbromsar bör försöka undvika att låta bromsen pysa jämsides med hästen

Polis och ryttare ger råd till bilister som kör förbi hästar

10:13

Diskussion om artikeln