Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyttisbarn kan ha en nästan två timmars väg hem från skolan: ”Det blir för långa dagar”

Från 2018
Kotka svenska samskola
Bildtext Kotka svenska samskola.
Bild: Kotka svenska samskola

Pyttismamman Sanna Hankavuoris dotter börjar i sjuan i Kotka svenska samskola den här hösten. Hankavuori är upprörd över att vägen hem till Mogenpört kan räcka nästan två timmar.

Om Sanna Hankavuoris dotter slutar skolan klockan 14 ska hon vänta på en buss som startar 14.45 från Kotka. Sedan ska hon byta buss i Huutjärvi. I Svartbäck ska hon sedan byta till taxi som transporterar henne hem.

Sanna Hankavuori räknar med att dottern inte är hemma förrän lite före klockan 16.

Skoldagen blir lång då bussen på morgonen startar klockan 6.35. En skolväg borde inte enligt lagen vara längre än tre timmar sammanlagt, alltså högst en och en halv timme i ena riktningen.

Alla är inte lika upprörda

Sanna Hankavuoris granne Marianne Kottila har också ett barn som också har börjat i sjuan i Kotka.

Marianne Kottila är inte alls lika upprörd över den långa skolvägen. Hon åkte själv samma väg som barn och är van vid att den räcker länge.

- Det har ju alltid varit besvärligt med de här skolskjutsarna från Mogenpört.

Vägskyltar i Svartbäck, Pyttis
Bildtext Vägen mellan Mogenpört och Kotka är över 20 kilometer.
Bild: Yle/Sune Bergström

Då Marianne Kottila var ung måste alla ta skolbussen klockan 7.20 oberoende av om man började klockan åtta, nio eller tio. Det gick ingen annan buss på morgonen.

Hennes dotter har åtminstone ännu inte klagat över den långa skolvägen. Det som underlättar situationen för familjen Kottila är att Marianne ibland kan hämta sin dotter från skolan med bil.

Sanna Hankavuori har inte samma erfarenhet att luta sig tillbaka på som Marianne Kottila. Familjen Hankavuori flyttade till Mogenpört 2011.

Familjen Hankavuori valde den svenska skolan i Svartbäck för att den låg förhållandevis nära hemmet. Nu i högstadiet blir skolvägen betydligt längre, närmare 25 kilometer i ena riktningen.

Svartbäck skola i Pyttis
Bildtext Familjen Hankavuori uppskattade den svenska skolan i Svartbäck.
Bild: Yle/Sune Bergström

Kotka svenska samskola kan inte påverka skolskjutsarna

Vid Kotka svenska samskola säger verksamhetsledare Jaana Stenberg-Pousi att skolan inte har någonting att säga till om då det gäller skolskjutsarna.

- Vi beklagar det här och har försökt påverka situationen, säger hon.

Det är Pyttis kommun som betalar för skolskjutsarna. Det praktiska förverkligandet är utlokaliserat till transportserviceavdelningen vid Kotka stad.

Stenberg-Pousi vid Kotka svenska samskola är medveten om att det är speciellt besvärligt att ta sig hem till Mogenpört då skoldagen slutar klockan 14.

Om eleverna slutar klockan 16 går det inga bussar längre. Då får de åka hem med taxiskjuts.

Enligt Stenberg-Pousi handlar det om fem skolbarn som kommer från Mogenpört, fyra barn som går i sjuan och ett barn i nian.

Oklart om vem som ansvarar för skolskjutsarna

Kotka stads trafikchef Simo Virtanen hade ingen aning om att skolvägen hem tar så länge för Mogenpörtbarnen.

- Jag är inte medveten om det här problemet. Är det en taxiskjuts eller en busslinje som räcker så här länge? frågar Virtanen.

Han säger sedan att lagen slår fast hur länge en skolväg får räcka. Om den överskrider den tiden ska föräldrarna ta kontakt med beslutsfattarna, i det här fallet med Pyttis kommun.

Enligt honom förverkligar hans enhet endast de beslut som har fattats i Pyttis. Om skolvägen räcker för länge kan en del av vägen enligt Virtanen ersättas med en taxitransport.

- Nu måste jag nog granska hur det kan komma sig att en resa kan räcka så där länge, säger han sedan.

skoltaxi
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Trafikchef Virtanen hänvisar till utbildningssektorn i Pyttis. Pyttis saknar bildningsdirektör. Det finns en rektor för den finska skolan i Huutjärvi och ovanför henne finns kommundirektören.

Enligt Huutjärvi skolas rektor Sari Hakulinen fattas besluten om skolskjutsar av enheten vid Kotka stad som leds av trafikchef Virtanen.

Kommundirektören i Pyttis hinner i sin tur inte svara på frågor då Yle Östnyland ringer upp.

Diskussion om artikeln