Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK har ett berg att bestiga i Europa League-kvalet: "Vi måste våga ta risker"

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 11:12.
Mika Lehkosuo tränar HJK.
Bildtext Mika Lehkosuo har jobbat med att få spelarna att tro på avancemang.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Inte mycket talar för ett avancemang i Europa League-kvalet för finska mästarna HJK, men inför torsdagens returmöte mot Olimpija Ljubljana i Tölö andas truppen optimism.

HJK:s jakt på en Champions League-plats tog slut mot Bate Borisov och även kampen om en plats i Europa League försvårades rejält av bortaförlusten i Slovenien.

– Visst, 0–3 var ett verkligt dåligt resultat. Motståndarna var bra, vi var inte på vår egen nivå den gången men jag lovar att vi kommer att vara i bättre slag på hemmaplan imorgon. Visst är det en uppförsbacke att ta in tre mål, men jag har under de senaste tre dagarna försökt övertyga spelarna på olika sätt om att det kan gå vägen, säger HJK-lotsen Mika Lehkosuo och fortsätter.

– Vi måste tro på oss själva men också lyckas tekniskt och taktiskt. Vi måste komma in bakom deras försvarslinje men undvika missar som de mot Bate Borisov. Det gäller att arbeta med balansen på plan.

Mikko Sumusalo försvarar i Ljubljana.
Bildtext Sumusalo fick jobba hårt i Ljubljana.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

För backen Mikko Sumusalo handlar mycket om att komma in i matchen på torsdag på rätt sätt.

– Vi ska försöka köra hårt från början och se hur de reagera. Mycket bollar in i straffområdet och löpningar bakom backlinjen borde skapa tillräckligt med tryck för att sätta några mål. Då är matchparet helt öppet igen, menar Sumusalo.

Även om en stark offensiv inledning är på tapeten för HJK får det inte vara på bekostnad av helheten betonar tränaren Lehkosuo.

– Vi måste hålla balansen på planen så vi inte är sårbara för kontringar med överläge. Vi måste våga ta risker och spela offensivt, men det måste vara kontrollerat. Vi måste inte göra tre mål i första halvlek, 1-0 i paus räcker för mig eftersom det ger oss goda förutsättningar. Gör vi sen ett mål till är de i gungning och då är allt öppet.

Lehkosuo saknar ett par viktiga pjäser i returmötet när Hannu Patronen och Moshtag Yaghoubi är avstängda.

Han jämför utmaningen på torsdagskvällen med långlöpning.

– Vi ska gå steg för steg och inte tänka för mycket på helheten, det är som ett maratonlopp som man spjälker upp i bitar. Det är vårt mål och vår strategi.

HJK möter Olimpija Ljubljana på Tölö fotbollsstadion på torsdagskvällen klockan 19.00. Det lag som avancerar från matchparet ställs mot slovakiska Spartak Trnava i playoff.

Diskussion om artikeln