Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mad Pride ordnades för tredje gången i Åbo – vill få slut på fördomar mot människor med mentala problem

Från 2018
Mad Pride i Åbo 2018.
Bildtext Deltagarna efterlyste bland annat hjälp på svenska.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

På onsdagskvällen ordnades evenemanget Mad Pride igen i Åbo. På agendan: En marsch genom Åbo samt en träff med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Deltagarna hade nämligen många förslag gällande det nya psykiatriska sjukhuset i Åbo.

I Åbo ordnades Mad Pride för första gången år 2014 och efter en paus på tre år gick evenemanget av stapeln igen i fjol. På onsdagskvällen var det dags för årets upplaga av Mad Pride.

Efter en parkfest nära Biblioteksbron marscherade deltagarna till Mikro-kvarteret på Åbo universitetscentralsjukhus område, där de fick träffa representanter från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Mad Pride i Åbo 2018.
Bildtext Mad Pride-deltagarna på väg till Mikro-kvarteret mellan Lemminkäinengatan och Kinakvarngatan.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Marschdeltagarna överräckte en adress till sjukvårdsdistriktet med förslag på hur det kommande psykiatriska sjukhuset, som ska byggas på kvarteret mellan Lemminkäinengatan och Kinakvarngatan, ska se ut.

Några av önskemålen: Att det ska finnas tillräckligt med skötare, att alla patienter ska bemötas korrekt, att kötiderna ska vara humanare än de är nu – att man helt enkelt ska ta användarna i beaktande.

"Delaktighet viktigt för sjukvårdsdistriktet

Det låter bra, säger Jesper Ekelund, direktör för resultatområdet psykiatri vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Jag är jätteglad för att det finns sådan här aktivitet. Vi har medvetet gått in för att ta med användare i planeringen och vi har tillsammans med vår projektchef varit medvetet aktiva på den här fronten. Vi vill faktiskt lyssna på de som kommer att använda det här nya sjukhuset, säger Ekelund till Yle Åboland.

Jesper Ekelund håller tal under Mad Pride i Åbo 2018.
Bildtext Jesper Ekelund talar till deltagarna.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Fanns här några konkreta idéer som du genast tyckte att lät jättebra?

– Det handlar mest allmänt om att engagera användarna, säger Ekelund.

– Som sagt är vi jättemåna om att ha delaktighet i vår verksamhet. Vi har användarrepresentanter och erfarenhetsexperter i alla ledningsgrupper redan nu, fortsätter han.

"Onödigt att stigmatisera psykisk ohälsa"

Enligt de nuvarande planerna ska det nya sjukhuset stå klart år 2023.

– Jag har nyss gått igenom tidtabellen med byggnadsprojektchefen. Den första projektplanen ska vara klar nästa sommar och då presenterar vi också den åt styrelsen. Själva byggandet tar sen då ungefär 2,5-3 år. Så förhoppningsvis håller tidtabellen, säger Ekelund.

Vad tycker du om själva evenemanget?

– Det är jättefint. Vi vet alla att det fortfarande finns mycket stigma kring psykisk ohälsa. Det är onödigt. Det uppfattas ofta som mer handikappande än sjukdomen i sig. Det är viktigt att vi kommer från de här tankarna. Psykisk ohälsa är ändå jättevanligt i samhället. Det är inte heller svartvitt, utan något som berör alla på ett sätt eller annat, säger Ekelund.

Målet med Mad Pride är att uppmärksamma personer som lider av mental ohälsa. I synnerhet vill man komma åt fördomar. Rörelsen har sina rötter i Kanada, första Mad Pride ordnades i Toronto år 1993.

Diskussion om artikeln