Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Räddningsbåtar bricka i högt spel – ”Fel låta fartyg driva på havet medan regeringar tävlar om vem som tar minst ansvar”

Från 2018
Migranter räddas av fartyfet Aquarius
Bild: EPA-EFE/Guglielmo Mangiapane/SOS MEDITERRANEE

Jubel och hurrarop mötte räddningsfartyget Aquarius då det anlöpte hamnen i Maltas huvudstad Valetta igår på eftermiddagen. Samtidigt är EU långt ifrån att hitta en gemensam linje i asylfrågan.

Innan Aquarius tilläts ta i land i Valletta hade fartyget drivit omkring på Medelhavet sedan i fredags eftersom inget land ville ta emot de 141 migranter – främst eritreaner och somalier – som fanns ombord.

Det krävdes ett besked om att Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Italien, Portugal och Spanien kommit överens om att ta emot migranterna för att Aquarius skulle få anlöpa hamnen.

Situationen var i det närmaste identisk med den i juni då Aquarius drev omkring på Medelhavet med över 600 passagerare ombord.

Då krävdes det också en överenskommelse mellan enskilda EU-länder för att fartyget skulle få ta i land, den gången i Spanien.

Skarp kritik från UNHCR

EU-ländernas agerande får skarp kritik av EU:s flyktingorgan UNHCR.

- Det är fel, farligt och omoraliskt att låta räddningsfartyg driva på Medelhavet medan regeringarna tävlar om vem som tar minst ansvar, säger FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi.

Det är visserligen bra att EU-länderna nådde en överenskommelse om Aquarius, anser UNHCR. Men det behövs också permanenta lösningar.

- Det här är nödvändigt för att motsvarande situationer ska kunna undvikas.

EU långt ifrån enigt om asylpolitiken

EU:s kommissionär för migrationsfrågor, Dimitris Avramopoulos, sade nyligen att EU inte kan lita på ad-hoc-arrangemang och att ansvaret för migrationspolitiken inte ligger hos några enstaka medlemsländer utan på hela unionen.

Det här har varit en uttalad målsättning inom unionen redan en längre tid. Samtidigt är det svårt att föreställa sig en lösning som samtliga medlemsländer skulle vara nöjda med i rådande läge.

Efter toppmötet i slutet av juni skyltade EU-ledarna med att de nått enighet i migrationsfrågan.

Då fattade man bland annat beslut om att inrätta så kallade asylcenter samt om att fördela migranter som är i behov av internationellt skydd jämnare mellan olika EU-länder.

Men kompromissen från i juni bygger på frivillighet, vilket innebär att EU inte kommer att kunna tvinga ett enskilt land att ta emot fler asylsökande eller att inrätta asylcenter.

Det är med andra ord högst sannolikt är att de länder som axlar det största ansvaret för flyktingmottagandet i dag också kommer att göra det i fortsättningen.

Diskussion om artikeln