Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 300 tidningar i USA försvarar pressfrihet i en gemensam aktion mot Trump

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 08:02.
Trump
Bildtext Över 300 tidningar i USA försvar idag press- och yttrandefrihet. The New York Times hade denna illustration över sin ledare som hade rubriken "En fri press behöver dig"
Bild: NYT Opionion

Över 300 dagstidningar och tidskrifter i USA publicerar i dag ledare för att försvara press- och yttrandefrihet.

Tidningarnas gemensamma aktion är ett svar på president Donald Trumps attacker mot medier som han kallar folkets fiender.

Det var dagstidningen Boston Globe som tog initiativet, som genast fick stöd av andra tidningar såsom New York Times, men också mindre tidningar i delstater och städer där Trump vann i presidentvalet år 2016.

Boston Globe anklagade i dag i sin ledare Trump för "en oavbruten attack mot den fria pressen".

Tidningen skriver att Trumps uttalanden är oamerikanska och hotar gemensamma värden som man har delat i över två århundraden.

- Amerikas storhet är beroende av en fri press som kan tala sanning till makthavare. Att stämpla pressen som "folkets fiende" är lika oamerikanskt som det är farligt för det samhällskontrakt som vi har haft i över två århundraden, skriver Boston Globe.

Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders har dagliga direktsända sammandrabbningar med medier som ofta anklagar henne för lögner och undanflykter
Bildtext Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders har dagliga direktsända sammandrabbningar med medier som ofta anklagar henne för lögner och undanflykter
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Att stämpla pressen som "folkets fiende" är oamerikanskt

― The Boston Globe

"Folkets fiender"

Många tidningar påpekar att uttrycket "folkets fiender" användes såväl av nazister som av Sovjetunionen under Stalins styre.

The Kansas City Star, som utges i Missouri där Trump vann stort, jämförde också Trump med Stalin som tystade sina kritiker med brutala metoder.

Tidningen fördömde också Trumps favorituttryck "fake news" eller falska nyheter.

- Det är numera "falska nyheter" när en tjänsteman inte vill tala om något eller en läsare inte vill höra något om en fråga, skriver tidningen.

Få länder där pressfriheten har haft så stor betydelse

― The Guardian

Tidningar i Europa ger också sitt stöd till amerikanska medier som befinner sig under hårt tryck under Trumps styre.

The Guardian, som utges både i Storbritannien och i USA, skriver att "pressfriheten inte uppfanns i USA men det är få länder där den har haft så stor betydelse för landets historia."

- Denna stora amerikanska tradition för medborgerlig respekt för sanning är nu utsatt för hot.

- Det är inte pressens jobb att rädda USA från Trump. Pressens uppdrag är att rapportera, gräva, analysera och att granska utan rädsla så bra den kan, skriver The Guardian.

Trump eller Vita huset har inte ännu kommenterat tidningarnas aktioner, men konservativa medier anklagar tidningarna redan för en konspiration mot presidenten.

Deras aktion befaras också leda till olika bojkottåtgärder bland Trumps anhängare.

Diskussion om artikeln