Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny olyckstrend oroar tyska livräddare: Barn hamnar i nöd i vattnet när vuxna är fixerade vid sina mobiltelefoner

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 16:26.
En kvinna och ett barn som sitter på en strand.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Livräddare i Tyskland slår larm om en tilltagande olyckstrend: Nämligen föräldrar som är så fixerade vid sina mobiltelefoner att de försätter sina barn i fara.

Sambandet har skapat stora rubriker i tyska tidningar i sommar. Drunkningsfallen har varit många under den exceptionellt heta sommaren då många familjer har vistats vid sjöar, hav och floder.

Den tyska livräddningsorganisationen (DLRG) – den största i sitt slag i hela världen – består av 40 000 frivilliga livräddare som arbetar vid havs- och sjöstränder.

DLRG säger sig se en direkt koppling mellan barn som hamnar i nöd i vattnet och ouppmärksamma föräldrar som sitter och petar på sin telefon och därmed inte vakar över sina barn tillräckligt bra.

Då dina barn eller barnbarn befinner sig i vattnet - lägg då undan din mobiltelefon

― DLRG

Enligt organisationen uppstår det dagligen allvarliga situationer både vid stränder och i simbassänger.

Under de första sju månaderna i år har 279 människor drunknat i Tyskland vilket är 37 fler än året innan, rapporterar DLRG. Siffran innefattar över 20 barn under 15 år.

Också i Finland har det rapporterats om motsvarande iakttagelser i sommar.

Bristande simkunnighet risk på lång sikt

Samtidigt påpekas det att föräldrarnas bristande tid har lett till att simkunnigheten bland barn är dålig eftersom barn inte får simundervisning. Simkunskap är inte heller något som lärs ut i skolorna.

Livräddningsorganisationen påpekar att det här är något som i det långa loppet leder till att den allmänna simkunnigheten i Tyskland minskar och att människor inte längre vet hur de ska bete sig i vatten.

Livräddarna konstaterar att man bör känna till hur vattnets temperatur och vattenströmmar kan påverka människor som simmar. Och att få kramp mitt under en simtur kan vara ödesdigert om man inte kan hantera situationen.

Källor: The Telegraph, Evening Standard, The Guardian

Diskussion om artikeln