Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldet i Afghanistan trappas upp - utbildningscenter och militära byggnader mål för våldsdåd i Kabul

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 16:42.
Massbegravning av studenter som dödades i skola i Kabul
Bildtext Kabul 16.8.2018. Massbegravning av studerande som dödades av en självmordsbomb
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Beväpnade gärningsmän gick i dag till attack mot ett utbildningscenter för säkerhetstjänsten i Afghanistans huvudstad Kabul.

Gärningsmännen öppnade eld mot säkerhetstjänstens utrymmen från en närbelägen byggnad, och skottväxling pågick i cirka sex timmar. Minst två av gärningsmännen dödades.

Attacken skedde dagen efter att en självmordsbombare sprängde sig själv inne på ett privat studieinstitut i ett shiitiskt område i västra Kabul.

Minst 34 människor dödades och 56 skadades i gårdagens blodiga bombattentatet - de flesta av dem unga studerande som förberedde sig för en examen.

Shiitiska källor bedömer att självmordsbombaren sannolikt siktade in sig på en grupp där både män och kvinnor studerade tillsammans.

Självmordsattentat i Kabul
Bildtext IS säger sig stå bakom det blodiga attentatet i skolan.
Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID
Sorg efter att en familjemedlem dödats i självmordsattacken i en skola i Kabul
Bildtext Sorg efter att en familjemedlem dödats i självmordsattacken i skolan
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden för gårdagens självmordsbomb.

IS betraktar shiiterna som kättare och har ofta utfört liknande attentat tidigare mot moskéer, skolor och kulturcenter.

Oro över tilltagande våld

Unicefs chef Henrietta Fore har uttryckt Unicefs stora oro över det tilltagande våldet i Afghanistan.

Över tusen skolor är av säkerhetsskäl stängda på olika håll i Afghanistan. Enligt FN:s uppgifter har minst 86 skolor förstörts i attacker enbart under det här året.

- Hårdföra islamistiska grupper som attackerar utbildningsanläggningar hör till de mest skräckinjagande företeelserna i vårt land i dag, sade inrikesminister Wais Ahmad Barmak efter gårdagens attack mot studenter vid Mawoud-institutet.

Talibanerna - som har varit ökända för sina attacker mot skolor och sina krav på att flickor och kvinnor ska stanna hemma - uppges nu vilja försöka påverka skolor förhandlingsvägen. Talibanerna säger sig inte längre opponera sig mot att flickor går i skola.

IS har däremot trappat upp sina attacker mot just skolor.

Ingen trygghet i Kabul

De senaste attackerna följer en period av omfattande våldsangrepp som lett till att många människor - både militärer och civila - har dödats.

Hårda strider har rasat också mellan säkerhetsstyrkor och talibanrebeller i provinshuvudstaden Ghazni i östra Afghanistan.

Våld trappas upp också i Kabul. De afghanska säkerhetsstyrkorna har inte lyckats med sina försök att skapa trygghet och stabilitet i huvudstaden.

Amnesty: Självmordsattacken ett krigsbrott

Amnesty International beskriver självmordsattacken i Kabul som ett krigsbrott.

Amnesty kommenterar också det tilltagande våldet i Afghanistan och det faktum att allt fler civila dödas.

- Att medvetet använda civila och utbildningsenheter som mål för attacker är ett krigsbrott, säger Samira Hamidi vid Amnestys sydasiatiska avdelning.

- Det ökande antalet civila dödsoffer i visar utan tvekan att det inte är tryggt i Afghanistan - och speciellt inte i Kabul.

Källor: Reuters, AP