Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Davis Cup i tennis förnyas radikalt – företag ledd av Barcelonaspelaren Gerard Piqué investerar tre miljarder dollar i det nya konceptet

Från 2018
Gerard Piqué på Wimbledonmästerskapen.
Bildtext Gerard Piqué på Wimbledonmästerskapen.
Bild: All Over Press

Från och med nästa år avgörs Davis Cup i nytt format där 18 lag gör upp om titeln under en vecka i november.

Den anrika tennistävlingen mellan nationer genomgår en omvälvande förändring. Istället för matcher längs med året spelas Davis Cup under en vecka i slutet av säsongen.

Den första upplagan kommer att arrangeras 18-24 november i Madrid eller Lille. Värdstaden utses inom de närmaste veckorna.

I det nya formatet kommer 24 lag att delta i en kvalomgång i februari. De tolv vinnarna samt fjolårets semifinalister plus två wild cards (som utses före kvalet) deltar i Davis Cup-turneringen i november.

De 18 lagen i turneringen delas in i sex grupper. Gruppvinnarna samt de två bästa grpptvåorna avancerar till kvartsfinal.

I det nya formatet avgörs matcherna i bäst av tre set. Matcherna består av två singelmacher och en dubbelmatch.

”Det här är en historisk dag”

Förslaget röstades igenom i dag av de 210 medlemsländerna i det internationella tennisförbundet ITF.

Det nya formatet är lukrativt för medlemsländerna i och med att företaget Kosmos som leds av fotbollsspelaren Gerard Piqué kommer att stöda tennisen och det nya Davis Cup-konceptet med tre miljarder dollar under de kommande 25 åren.

Nationerna kommer att få högre intäkter än tidigare för matcher i Davis Cup där spelare nu kommer att få liknande prissummor som i grand slam-turneringar.

– Det här är en historisk dag och vi är övertygade om att den här överenskommelsen tryggar framtiden för Davis Cup och tennisen på alla nivåer, säger Gerard Piqué på ITF:s webbplats.

Kritik mot det nya formatet

Alla är ändå inte övertygade om det nya formatets förträfflighet.

Enligt BBC var tennisförbunden i Storbritannien, USA, Australien, Frankrike och Tyskland emot förslaget.

Det brittiska förbundet hävdar att det förslagna formatet förlänger spelarnas säsonger, vilket leder till att alla toppspelare inte nödvändigtvis ställer upp i Davis Cup.

Å andra sidan har många toppspelare stått över Davis Cup-matcherna även i det gamla formatet.

Diskussion om artikeln