Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olimpija Ljubljana körde över HJK även i Helsingfors – ”Motståndaren var ganska mycket bättre, man kan inte säga annat”

Från 2018
Uppdaterad 16.08.2018 21:58.
HJK:s Sebastian Dahlström bevittnar Olimpija Ljubljanas seger från nära håll.
Bildtext HJK:s Sebastian Dahlström bevittnar Olimpija Ljubljanas seger från nära håll.
Bild: Lehtikuva

HJK-tränaren Mika Lehkosuo var öppen i sina kommentarer efter brakförlusten mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalets tredje omgång. Vi var aldrig riktigt nära i det här matchparet, medger Lehkosuo.

HJK stod inför en näst intill omöjlig uppgift inför returmötet efter 0–3-förlusten på bortaplan. Den enda chansen låg i att få en perfekt start på matchen, vilket inte var alltför långt ifrån att ske.

Födelsedagsfirande Riku Riski fick bollen i ett bra läge inne i straffområdet men sköt knappt förbi från nära håll i matchens fjärde minut. Det här var HJK:s farligaste målchans i första halvleken.

– Riku Riski fick en mycket bra målchans i början av matchen, men det måste sägas att motståndaren spelade bra. De fick oss att löpa runt när vi försöte pressa högt. Ibland var vi för snälla när vi kunde ha varit aggressiva, konstaterar HJK-tränaren Lehkosuo.

Mika Lehkosuo, HJK.
Bildtext Mika Lehkosuos HJK hade en tung sommar i Europa.
Bild: EPA

HJK satsade på offensiven och lämnade luckor i försvaret. Motståndaren utyttjade det här i den 20:e minuten.

Rok Kronaveters passning bakom HJK:s försvarslinje hittade anfallaren Issah Abass som förvaltade chansen med sitt tredje mål i matcherna mot HJK.

HJK:s förlustsiffror blev rikgtigt fula då gästerna satte in tre mål i andra halvleken.

Macauley Chrisantus fullträff för HJK var endast kosmetisk då laget förlorade med 1–4 på hemmaplan. Olimpija Ljubljana vann matchparet med 7–1 och avancerar till kvalets sista omgång.

– Motståndaren var ganska mycket bättre, man kan inte säga annat, suckar Lehkosuo.

– När man åker ur mot ett lag som är klart bättre kan man inte vara alltför besviken, men visst vill vi ta oss längre än så här någon dag och klara av att slå de här bättre lagen. Nu klarade vi inte av det och siffrorna var riktigt fula.

"Var aldrig nära"

HJK hade knappast förlorat lika klart på hemmaplan ifall man inte satsat stort på offensiven, men tränaren valde att inte komma med några bortförklaringar.

– Vi var aldrig riktigt nära i det här matchparet. Mot BATE Borisov var vi ganska mycket närmare, säger Lehkosuo med hänvisning till 1–2-förlusten i den andra omgången i Champions League-kvalet.

HJK drömde om att ta sig till gruppspelet i Europa League där man spelade för fyra år sedan. Den drömmen lever vidare till kommande år.

– De här matcherna lär oss en hel del: hur laget ska byggas, hur det ska tränas, hurudan taktiken ska vara, hur spelarna ska vara i toppform i just de här matcherna och hur vi ska rotera spelare i fotbollsligan. Man måste lyckas väldigt bra i allt det här och det gjorde vi definitivt inte den här gången, avrundar Lehkosuo.

HJK – Olimpija Ljubljana 1–4
20’ 0–1 Issah Abass
72’ 0–2 Daniel Avramovski
75’ 0–3 Rafinha (självmål)
85’ 1–3 Macauley Chrisantus
90’+2’ Goran Brkic (straff)

Olimpija Ljubljana vidare med 7–1

Diskussion om artikeln