Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Endast ett fåtal fall av Cryptosporidium i Jakobstadsområdet i sommar

Från 2018
Uppdaterad 17.08.2018 08:45.
Sairaalan käytävä
Bildtext De epidemier av Cryptosporidium som förekom inom Jakobstads social- och hälsovårdsområde sommaren 2016 och 2017 har i år inte upprepats.
Bild: Yle

De epidemier av Cryptosporidium som förekom inom Jakobstads social- och hälsovårdsområde sommaren 2016 och 2017 har i år inte upprepats. Miljöhälsovården uppmanar ändå till god handhygien.

Cryptosporidium tar sig oftast uttryck i långvarig diarré. Det är ett urdjur som normalt förekommer i vår omgivning. Via till exempel förorenat vatten eller gödsel kan urdjuret överföras till grönsaker, rotfrukter, frukter eller bär.

Den största riskfaktorn är, enligt Miljöhälsovården, kontakt med nötdjur, speciellt kalvar, eller en person som redan insjuknat.

Sjukdomen kan smitta från djur till människa och vice versa samt från människa till människa. Den smittar direkt via avföring och indirekt via till exempel livsmedel.

Tvätta händerna.
Bildtext Miljöhälsovården uppmanar till god handhygien.
Bild: CandyBox Images 2012

För att förhindra smittspridningen uppmanar Miljöhälsovården till att iaktta en god hygien.

För att förhindra smittspridningen är det viktigt att:

  • Iaktta en mycket god handhygien. Tvätta alltid händerna noggrannt med tvål och vatten när du kommer hem, före matlagning och måltider, efter toalettbesök och byte av blöjor, när du har skött om någon som har diarré och när du har rört vid hus- eller nyttodjur.
  • Dricka och använda enbart rent vatten.
  • Skölja råa grönsaker och rotfrukter noggrannt innan du äter dem.
  • Stanna hemma två symptomfria dagar innan du återvänder till jobbet, skolan, dagis och dylikt. Ifall du insjuknat i magsjuka, tänk på en god handhygien även efter att du är symptomfri.
  • Undvika att besöka simbassänger medan du är magsjuk och minst två veckor efteråt.

En person som drabbas av långvarig diarré ska i första hand kontakta telefonrådgivningen, i Jakobstad, Pedersöre, Larsmo ((06) 786 1333) eller Nykarleby ((06) 786 2701).

Mer information om parasiten Cryptosporidium finns på Institutet för välfärd och hälsa:s webbplats.