Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vatikanen svarar på rapport om prästers sexuella övergrepp på barn: "Påven är på offrens sida"

Från 2018
Uppdaterad 17.08.2018 08:27.
Påven Franciskus talade om skam på långfredagen.
Bildtext Påven Franciskus uppges vara på "offrens sida".
Bild: EPA / Giorgio Onorati

Vatikanen svarar på en färsk undersökning som avslöjat att över 300 präster förgripit sig på barn i Pennsylvania. Kyrkan uppger sig känna "skam och sorg".

På onsdag offentliggjordes en rapport som sammanställts för en åtalsjury i Pennsylvania i USA. Enligt rapporten har 301 präster i staten gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på barn under en period på 70 år.

Rapporten har kunnat identifiera över tusen flickor och pojkar som våldtagits och utnyttjats sexuellt av prästerna. Det verkliga antalet offer är flera tusen barn.

Vatikanen har nu svarat på rapporten och säger att kyrkan känner "skam och sorg" för det som hänt.

Kyrkan fördömer de sexuella övergrepp som rapporten beskriver och uppger att påven Franciskus är på "offrens sida".

- Påven förstår hur de här brotten kan skaka de troendes tro och ande, uppger kyrkan i ett uttalande.

"Vi måste lära oss"

Vatikanen betonar också vikten av att kyrkan samarbetar med myndigheterna och vill att alla som misstänker övergrepp ska rapportera dem.

- Vi måste lära oss svåra läxor av vårt förflutna, lyder det i uttalandet.

Kyrkan lovar också att alla gärningsmän kommer att hållas ansvariga för sina brott. I rapporten anklagas kyrkan för att ha mörklagt de sexuella övergreppen.

Rapportens offentliggörande är det senaste explosiva avslöjandet i en skandal som fick sin början år 2002 när Boston Globe rapporterade att präster i tiotals år förgripit sig på barn medan ledare inom kyrkan hjälpt till att förmörka det skedda.

För en dryg månad sedan avgick den amerikanska kardinalen i Washington, Theodore McCarrick, efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Liknande avslöjanden har sedan dess dykt upp i Europa, Australien och Chile vilket har gnagt på den romersk-katolska kyrkans förtroende.

Den romersk-katolska kyrkan har drygt 1,2 miljarder medlemmar runt världen.

Källor: Reuters, AP

Artikeln är uppdaterad 17.8.2018 klockan 8:25: Antalet medlemmar i den romersk-katolska kyrkan är 1,2 miljarder, inte miljoner som det tidigare stod.

Diskussion om artikeln