Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump får ingen militärparad i år – alltför dyrt enligt Pentagon

Från 2018
Uppdaterad 17.08.2018 06:52.
Donald och Melania Trump bevittnade Bastiljdagens militärparad i Paris i fjol tillsammans med det franska presidentparet
Bildtext Donald och Melania Trump bevittnade Bastiljdagens militärparad i Paris i fjol tillsammans med det franska presidentparet
Bild: Bastiljdagen.

USA:s försvarsministerium Pentagon meddelar att det inte blir någon stor militärparad i Washington i november, så som president Donald Trump har önskat.

Enligt Pentagon har kostnaderna skjutit i höjden och paraden skjuts därför fram till nästa år.

Paraden skulle enligt källor i Pentagon kosta minst 90 miljoner dollar medan Vita huset har hävdat att den skulle kosta mellan 10 och 30 miljoner dollar.

- Vi hade planerat paraden till den 10 november, men nu är vi överens om att utreda möjligheter nästa år, säger försvarsministeriet i ett uttalande.

President Donald Trump har velat ha en stor parad i stil med den som hålls årligen i Paris den 14 juli på den franska nationaldagen som också kallas Bastiljdagen.

Han bevittnade paraden i fjol somras tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och beordrade efter sin hemkomst Pentagon att ordna en likadan militärparad.

Han lär ha varit särskilt imponerad av stridsplanen som flög över Paris samt av det republikanska gardet och dess hästar som ingick i paraden.

- På grund av vad jag bevittnade så kan vi ordna något liknande den fjärde juli (USA:s nationaldag) på Pennsylvania Avenue i Washington, konstaterade Trump i september i fjol.

Det republikanska gardet med sina hästar lär ha gjort ett stort intryck på Trump som beordrade en likadan parad efter sin hemkomst
Bildtext Det republikanska gardet med sina hästar lär ha gjort ett stort intryck på Trump som beordrade en likadan parad efter sin hemkomst
Bild: EPA/Julien de Rosa

Satsa på annat i stället

Försvarsministeriet var tveksamt men Trump beordrade i februari Pentagon att ordna paraden.

Trump ville ha en militärparad redan vid sin presidentinstallation i januari år 2017, men planerna skrotades då.

Kritiker har lyft fram hur den dyra militärparaden står i kontrast till Trumps uttalanden om att han vill skära ned på kostnaderna för militärövningar, till exempel i Sydkorea.

- Vi kommer att stoppa militärövningen så att vi sparar en massa pengar, sade Trump efter sitt toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i juni.

Det visade sig att den årliga övningen som Trump talade, om skulle ha kostat 14 miljoner dollar.

En del kritiker bland annat i organisationer för krigsveteraner, har krävt att man i stället skulle satsa paradpengarna på att förbättra veteraners liv.

USA håller traditionellt militärparader i huvudstaden endast för att markera slutet på krig och konflikter.

Det hände till exempel år 1991 då president George H.W. Bush beordrade en militärparad i Washington efter det första kriget vid Persiska viken.

Diskussion om artikeln