Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Viktig trappa förfaller allt mer invid Mannerheimgatans bro i Borgå

Från 2018
Skylt över inget vinterunderhåll
Bildtext Någon har fått nog av den dåliga trappan och stigen som leder upp till Mannerheimgatans bro invid Näse gård.
Bild: Yle/Stefan Härus

”Ej vinterunderhåll” står det på en skylt där man från Västra åstranden kan ta sig upp till Mannerheimgatans bro invid Näse Gård i Borgå. Ordet ”vinter” kunde mer än väl strykas.

Många är de turister som tar trappan ner från Mannerheimgatans bro invid Näse gård för att komma närmare fotoobjektet strandbodarna.

Likaså är det många som arbetar i Borgå centrum som parkerar sina bilar på gatan som löper parallellt med ån och som tar sig upp för trappan och går över bron till sina arbetsplatser.

På vintern gäller det att trotsa halkan och snömängderna, eftersom Borgå stad inte har något vinterunderhåll av trappan och stigen.

Det står det också på en skylt både uppe vid bron och i den nedre ändan av trappan.

trappor vid Mannerheimgatans bro
Bild: Yle/Stefan Härus

Inget sommarunderhåll heller

Stigen är i dåligt skick med trappsteg som av slitage och tidens tand flyttat på sig.

Häftiga regnskurar har också fört med sig grus och småsten och ställvis blottat den fiberduk som ska ligga under gruslagret.

Nu är det någon som högst antagligen använder trappan som fått nog och tillverkat en skylt där det med glimten i ögat konstateras att något sommarunderhåll inte heller existerar.

Stig i dåligt skick
Bildtext Regnvattenrännorna fyller inte längre sin funktion. Resultatet är att sand och småsten rinner ner över trapporna vid regn.
Bild: Yle/Stefan Härus

Inte officiella trappor - men bör fixas

Borgå stads kommunteknikchef Kari Hällström är omedveten om att det dykt upp skyltar men är medveten om att stigen och trappan är i dåligt skick.

- Jag har för mig att trapporna inte egentligen är så att säga officiella, det vill säga de syns inte i planen, säger Hällström.

Trots det anser Hällström att trapporna naturligtvis borde repareras eftersom de finns där.

- Vi måste bekanta oss med platsen för att se vad som krävs och hur man kunde åtgärda problemet, säger Hällström.

Näse gård
Bildtext Trappan och stigen leder upp från västra åstranden till Mannerheimgatans bro alldeles intill Näse gård.
Bild: Yle/Stefan Härus

Området saknar giltig detaljplan

Stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto anar – precis som Hällström – att stigen och trappan inte underhålls eftersom området saknar giltig detaljplan.

- Responsen är i och för sig helt riktig. Trapporna borde repareras, men det att ingenting just nu görs har nog med det att göra att detaljplanen för området inte är klar, säger Kaunisto.

Borgå stads underhållsmästare Ville Kaasinen säger att trapporna inte just nu finns på dagordningen men att man trots det ibland sopar bort den sand och sten som störtregnen för med sig.

- Jag håller med Kari Hällström. Stigen och trapporna finns där, stadsplan eller inte. Alltså borde de fixas, säger Kaasinen.

Diskussion om artikeln