Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SPT handplockade vd som ska göra nyhetsbyrån slagkraftig

Från 2018
Pär Landor.
Bildtext Pär Landor ska leda Svensk Presstjänst. Bilden är från år 2014 då Landor blev chefredaktör för Åbo Underrättelser.
Bild: Lehtikuva/Åbo Underrättelser/Johan Backas/Handout

Den finlandssvenska nyhetsbyrån Svensk Presstjänst utnämnde lite överraskande en vd på torsdagen. Pär Landor ska sköta uppgiften och på så sätt avlasta SPT:s styrelseordförande.

Hittills har Svensk Presstjänst letts av styrelseordförande Patrik Stenvall. Han har skött uppdraget vid sidan av sitt jobb som nyhetschef vid HSS Media, men det var en ekvation som visade sig vara ohållbar.

Arbetsbördan blev för dryg så SPT inrättade en tjänst som vd.

Pär Landor, kommunikationschef vid rederiet Alfons Håkans och tidigare chefredaktör för Åbo Underrättelser, valdes till posten.

Anställningsprocessen var kort och enkel.

- Han är nog handplockad eftersom när vi sökte chefredaktör för byrån så hade vi en väldigt omfattande process på gång och vi märkte hur svårt det var. Sen handlar det också om att Pär Landor har suttit i SPT:s styrelse tidigare och var också med initialt och planerade byrån innan han gick över till ett annat jobb, förklarar styrelseordförande Stenvall.

Stenvall säger att Landors fördelar var att han har god erfarenhet av journalistik och medieutveckling, därför valdes han till jobbet.

Avlastning för ordförande

Den nya vd:n blir en viktig i kugge i nyhetsbyråns strategi.

- För att byrån ska bli slagkraftig i framtiden och överleva behöver vi fler kunder. Då behöver vi någon som säljer materialet och ingår nya avtal och som hittar nya samarbetsformer med andra mediehus och nyhetsbyråer, säger Stenvall.

Men vd:n har inte anställts enbart för att vara ett ansikte utåt. En stor del av det löpande arbetet inom SPT har skötts av styrelseordförande Stenvall, men nu slipper han de uppgifterna.

- Jag hinner helt enkelt inte med det för jag har ju också ett annat jobb att sköta, det går väldigt mycket tid åt till det. Så det är en nödvändighet att ha någon som sköter försäljning, utveckling och nya kontakter helt enkelt, förklarar Stenvall.

Diskussion om artikeln