Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I all tystnad minskar terrorattackerna runt världen - det syns även på president Trumps Twitterflöde

Från 2018
Uppdaterad 18.08.2018 00:13.
Polis har anlänt till händelseplatsen i London efter att en bil kraschat in i säkerhetsbarriären som omger parlamentet i London.
Bildtext Tisdagens bilattack utanför parlamentet i London.

Trots attacker och nyhetsrubriker ökar inte terrordåden. Enligt statistiken har mängden terrorattacker runt världen minskat tre år i rad. Även antalet personer som dör i attackerna har minskat.

Onsdag. En självmordsbombare i Kabul i Afghanistan spränger upp sig själv i ett utbildningscenter. Tiotals personer dör, bland dem många studerande.

Tisdag. En man grips efter att ha kört sin bil mot säkerhetsbarriären vid parlamentet i London. Tre personer skadas och polisen uppger senare att han misstänks för terrorbrott.

USA:s president Donald Trump följde sitt normala beteendemönster och reagerade på Londonattacken på Twitter.

- Ännu en terroristattack i London. De här djuren är vansinniga och vi måste hantera dem med styrka, skrev han på tisdag.

Låter det bekant? För drygt ett år sedan skedde en liknande attack i London där gärningsmannen använde en bil och en kniv som vapen. Gärningsmannen lyckades skada mer än 50 personer i närheten av parlamentet i London.

Även då reagerade Trump hastigt på Twitter och lade ut två inlägg angående attacken. Det här var två av 46 Twitterinlägg med ordet "terror" som Trump publicerade under året 2017.

Statistiken målar upp en annan bild

Trots våldsamma attacker på kända platser, häftiga reaktioner och chockerande nyhetsrubriker berättar statistiken en annan historia.

Universitet i Maryland publicerade i augusti statistik som visar att år 2017 var det tredje året i rad som antalet terrorattacker världen över sjönk. Med denna sänkning minskade också dödssiffrorna.

Än så länge verkar det som om antalet fortsätter sjunka detta år också.

Enligt universitetets studie av terrorism och respons på terrorism (START) sjönk de globala terrorattackernas antal med 20 procent medan dödsfallen i dessa minskade med 24 procent under året 2017.

Terrorism

Den globala databasen för terrorism (GTD) definierar terrorism som:

  • Hotet eller bruket av olaga våld eller kraft, utfört av en icke-statlig aktör som vill uppnå ett politiskt, ekonomiskt, religiöst eller socialt mål genom påtryckningar och skräck.

För att inkluderas i databasen måste dådet:

  • Vara avsiktligt och planerat av gärningsmannen.
  • Innefatta en viss nivå av fysiskt våld, antingen mot egendom eller personer.
  • Gärningspersonerna måste vara subnationella aktörer. GTD räknar inte med statlig terrorism.

Dessutom måste två av dessa krav fyllas:

  • Den våldsamma gärningen måste ha ett politiskt, religiöst, ekonomiskt eller socialt mål.
  • Det finns bevis på att den våldsamma gärningen hade avsikten att påtrycka, skrämma eller framföra ett annat budskap till en publik.
  • Den våldsamma gärningen bröt mot internationella humanitära lagar.

Källa: Global Terrorism Index

Enligt studien utfördes 10 900 terrorattacker förra året. I dessa attacker dog sammanlagt 26 400 personer, inklusive gärningspersoner.

Fjolårets dödligaste terrorattack ägde rum i Mogadishu i Somalia i oktober. Gärningsmännen detonerade sprängladdningar i en paketbil i närheten av hotellet Safari. Mer än 580 personer dog och över 300 personer skadades.

Statistik på terrordåd 2012-2017.
Bild: Skärmdump/ University of Maryland

Trots att attackerna gradvis minskat sedan 2015 har attackerna i Europa ökat en aning men dödsoffren har sjunkit med 65 procent.

Det här kan bero på ökad polisbevakning och hårdare antiterroråtgärder.

På tisdag uppgav Storbritanniens premiärminister Theresa May att landet har stoppat 13 islamistiska terrorattacker och fyra högerextrema attacker sedan mars 2017.

Terroråret 2014

Enligt det globala terrorindexet (GTI) bar året 2014 med sig en tydlig ökning på terrorfronten.

Det totala antalet dödsfall, orsakade av terrorism, ökade med 80 procent jämfört med det tidigare året. Det här är den största årliga ökningen på 15 år.

Bakom terrorökningen 2014 ligger uppkomsten av den Islamiska staten och extremistgrupper som Boko Haram. Om man granskar statistiken från 2014 noggrannare kan man se att tre länder stod för 60 procent av de terrorrelaterade dödsfallen.

Dessa länder var Irak, Nigeria och Afghanistan. Om man granskar vilka fem länder som stod för flest terrorrelaterade dödsfall 2014 var dessa Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien. Tillsammans stod dessa länder för 78 procent av terrorrelaterade dödsfall runt världen.

En nerbränd byggnad i Mogadishu.
Bildtext Fjolårets dödligaste attack ägde rum i Mogadishu när en bilbomb detonerade utanför ett hotell.
Bild: EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

Enligt studien av universitet i Maryland låg det globala antalet terrorrelaterade dödsfall på över 45 000 (2014). Av dessa dödsfall var endast 18 i USA.

82 procent av dessa dödliga attacker involverade en amerikansk medborgare beväpnad med ett skjutvapen. Majoriteten av attackerna utfördes under en högerextrem eller nationalistisk ideologis flagga.

Under året 2014 dog sammanlagt 11 personer i europeiska länder (Belgien, Kosovo, Österrike, Frankrike, Tjeckien och Albanien) till följd av terrorattacker.

Den dödligaste av dessa ägde rum i Belgien när en krigare med kopplingar till IS öppnade eld i Bryssel. Fyra personer dog.

I Storbritannien ägde flest attacker rum (102) men ingen dog i dessa attacker och majoriteten av dessa utfördes i Nordirland av provisoriska IRA.

2014 drabbades Europa totalt av 222 attacker men endast ett fåtal av dem orsakade dödsfall.

bild från IS propagandavideo
Bildtext Islamiska staten tappar mark och får mindre chanser att utföra attacker i Irak och Syrien.
Bild: EPA

Mindre attacker och dödsfall i tungt drabbade regioner

Under fjolårets gång tappade Islamiska staten mark och drabbades av tunga militära förluster. Utan en fast bas har IS möjligheter att ordna jihadistiska attacker i länder som Irak och Syrien minskat drastiskt.

Det här blir synligt i statistiken och den sänkning i terrordåd och dödsfall som skett under året 2017.

2017 har Mellanöstern och Afrika genomgått en kraftig minskning i terrorattacker.

I Mellanöstern och Nordafrika sjönk antalet terrorattacker med 38 procent medan antalet offer sjönk med 44 procent.

Donald Trump pekar på Hillary Clinton, närmast aggressivt, under den andra presidentdebatten inför USA:s presidentval 2016.
Bildtext Donald Trump lyckades under presidentvalet 2016 kapitalisera på terrorattacker genom att skriva om dem på Twitter.
Bild: EPA/SAUL LOEB

Terrorismen skrämmer och politiker plockar poäng

Trots de sjunkande terrorsiffrorna påverkar oron för terrorattacker väljare i Europa och USA.

Pew Research Centers opinionsmätning från juli 2016 visar att amerikanska väljare upplevde att presidentvalsdebatterna borde fokusera på terrorism mer än något annat ämne.

Särskilt Trumps väljare hade starka känslor kring terrorism. Opinionsexperten Nate Silver föreslog i mars 2016 att Trumps twittrande efter terrorattacker hjälpte honom att plocka poäng under presidentvalet.

Den här retoriken var särskilt effektiv efter terrorattacker i San Bernarnindo och Paris och gav honom starkare siffror i nationella opinionsmätningar.

Och terrorismen fortsätter oroa västländernas medborgare. I Europa är bekämpningen av terrorism en nyckelfråga för finländare inför det kommande EU-valet.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades i maj upplever 58 procent av finländarna att terrorismen bör vara det viktigaste diskussionsämnet under valet.

I hela EU känner nästan hälften av medborgarna på samma sätt och vill se terrorism inkluderas i valdebatten. Det här är en kraftig ökning sedan de europeiska parlamentsvalen 2014.

Då ansåg mindre än sju procent av EU-medborgarna att terrorism är en viktig valfråga.

Poliser på gatan i Paris.
Bildtext Terrorattacken i Paris 2015.
Bild: EPA

IS-krigare återvänder till Europa

Det är för tidigt för att säga om 2018 kommer att fortsätta med de tre senaste årens sjunkande terrortrend.

Enligt övervakningsgruppen Jane's IHS Markit finns det en risk för fler terrorattacker i Europa i år.

Orsaken till det här uppges vara IS-krigare som återvänder från det forna kalifatet i Mellanöstern och kommer tillbaka till Europa med nya färdigheter.

Rapporten förutspår också att förutom gamla beprövade metoder kommer krigarna även att ta i bruk ny teknologi som till exempel drönare för att utföra attacker i Europa.

För tillfället står det ändå oklart om terrorhotet och attackerna i Europa kommer att öka i år. I år ser siffrorna fortfarande bra ut, till och med om man kastar ett öga på USA:s presidents Twitterkonto.

I år har ordet "terror" bara förekommit nio gånger i Trumps Twitterinlägg.

Källor: Washington Post, Yle, Global Terrorism Index, START

Diskussion om artikeln