Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det lönar sig inte att byta kolhydraterna mot kött visar färsk forskning

Från 2018
Uppdaterad 18.08.2018 14:34.
Bild på kött.

En artikel i the Lancet motbevisar ett samband mellan förlängd livslängd och lågkolhydratkost. Ett flertal forskare undersökte länken mellan kolhydratintag och mortalitet.

Att äta begränsat med kolhydrater och i stället få energiintaget från proteiner är en diet som många tyr sig till av hälsoskäl och för att gå ner i vikt.

Förespråkarna motiverar dieten med att den samstämmer med hur människor åt före den såkallade agrikulturella revolutionen för 10 000 år sedan. I och med jordbrukets utbredning förändrades kosten radikalt, när människor började äta spannmål och andra livsmedel med högt kolhydratinnehåll.

Människokroppen har inte, enligt förespråkarna för stenåldersdieten, ännu hunnit anpassa sig till den här typen av kost.

Studien inleddes på 1980-talet

I studien undersökte man drygt 15 000 fullvuxna människor i åldern 45-64 år. Slutsatsen var att ett moderat intag av kolhydrater var bäst.

Personer med ett stort intag så väl som ett litet intag löpte större risk för att dö tidigare, jämfört med dem som åt moderata mängder kolhydrater, eller mellan 40 och 70 procent av det dagliga närinsintaget.

Hos dem som åt lite kolhydrater, men bytte ut energikällan mot andra grödor, var hälsopåverkan positiv. Alltså längre förväntad livslängd.

För personer som höll sig till en stenåldersdiet och bytte ut kolhydrater mot animaliska produkter följde en lägre förväntad livslängd.

Med andra ord, ifall du byter ut kolhydraterna mot lamm, nötkött, gris eller kyckling är mortaliteten högre.

Byter du ut kolhydraterna mot grönsaker, nötter, jordnötssmör och grovt bröd sjunker mortaliteten.

Lagom är bäst

För hela studien var mortaliteten lägst för personer med ett kolhydratintag på 50-55 procent per dag.

AFP rapporterar om samma fenomen. De redogör för tidigare undersökningar där det framgår att den optimala mängden kolhydrater i den dagliga kosten skulle vara 45-55 procent.

Sara Seidelmann, en av forskarna bakom artikeln i Lancet säger att stenåldersdieterna är populära.

Personer tyr sig till den här typen av diet av hälsoskäl och för att gå ner i vikt.

Vår data antyder att animaliabaserade lågkolhydratsdieter kan vara förknippade med kortare generell livslängd och bör avrådas

― Sara Sidelmann

- Men, vår data antyder att animaliabaserade lågkolhydratsdieter kan vara förknippade med kortare generell livslängd och bör avrådas.

Mellan åren 1987 och 1989 deltog de nästan 15500 personer i en enkätbaserad undersökning om deras kost.

I den aktuella rapporten har forskarna gått igenom den insamlade informationen och jämfört den med livslängden hos personerna.

Artikeln uppdaterad 18.8, ny profilbild