Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medarbetare i Trumps kampanj ljög för FBI - föreslås få kort fängelsestraff

Från 2018
Donald Trump talar under ett valmöte i North Carolina i oktober 2016.
Bildtext Donald Trump talar under ett valmöte i North Carolina i oktober 2016.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

En rådgivare för Trumps presidentvalskampanj borde tillbringa åtminstone en viss tid i fängelse, anser åklagare som arbetar för specialåklagaren Robert Mueller i utredningen om rysk inblandning i presidentvalet samt eventuellt ryskt samarbete med personer inom Trumps kampanj.

George Papadopoulos har i utbyte mot ett lindrigare straff erkänt att han ljugit för den federala polisen FBI i ett förhör i januari 2017.

Lögnerna ledde enligt åklagarna till att FBI missade en chans att effektivt utfråga eller till och med gripa en professor vid namn Joseph Mifsud som då ännu befann sig i USA. Mifsud hade berättat för Papadopoulos att Ryssland har information som skulle vara skadlig för Trumps motkandidat Hillary Clinton.

Åklagarna säger att de också missade tillfällen att utfråga andra personer om professorns uttalanden eller om ryska försök att samla in skadlig information om Clinton.

Hade den åtalade talat sanning skulle FBI enligt åklagarna ha kunnat försöka fastställa var och hur professorn fick informationen om Ryssland, varför han informerade den åtalade om saken och vad den åtalade gjorde med informationen.

FBI:s logotyp
Bildtext George Papadopoulos har erkänt att han ljugit för FBI.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Åklagarna konstaterar att den åtalade i ett liknande fall dömdes till 30 dagars fängelse.

Papadopoulos hade en avgörande betydelse för beslutet att inleda en utredning om eventuellt samarbete mellan Ryssland och Trumps kampanj, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Papadopoulos träffade den australiske ambassadören i Storbritannien på en bar i London i maj 2016. Han berättade då för ambassadören att Ryssland hade hackat till sig tusentals e-postmeddelanden som skulle kunna skada Clintons presidentvalskampanj.

När e-postmeddelandena började släppas några månader senare berättade ambassadören Alexander Downer för amerikanska diplomater vad Papadopoulos hade sagt.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln