Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evenemang för sociala medier fyller mässcentrum i Helsingfors - poliser och präster på plats

Från 2018
Besökare på Tubecon-evenemanget i Helsingfors 2017.
Bildtext Stora scenen på Tubecon
Bild: Yle/ Eva Lamppu

Neonljus och skärmar på vilka besökare kan följa med direktsända datorspel lyser upp det annars mörka mässcentret i Helsingfors.

På den stora scenen pågår en paneldiskussion. Utländska youtubers - alltså personer som skapar filmat innehåll på den sociala medieplattformen Youtube - får smaka på salmiak och beskriva upplevelsen för följarna.

I utrymmet, som i år med inspirerats av Tokyo är byggt för att likna en stad, ringlar sig långa köer. Det är ivriga barn och tonåringar som här erbjuds möjligheten att fotograferas med sin favorityoutuber.

Ärekränkning kan förekomma

Men det är inte bara internetstjärnor som flockas här. Också olika myndigheter och organisationer är på plats. Polisen, kyrkan och Europeiska unionens representanter är synligt med på ett hörn.

Äldre konstapel Michela Söderström jobbar med förebyggande arbete på Helsingforspolisen och ger information åt besökare om polisens verksamhet.

- När det gäller sociala medier vill vi upplysa om hur man kan bli skyldig till brott, eller när man blir offer för brott, berättar Söderström.

Yngre konstapel Emma Salonen (tv.) och äldre konstapel Michela Söderström.
Bildtext Yngre konstapel Emma Salonen (Tv.) och äldre konstapel Michela Söderström är på plats
Bild: Yle/Johan Ekman

Det finns många olika brott som kan förekomma på internet.

- Till exempel om man kommenterar fult på en bild som någon satt upp på Instagram, kan det vara fråga om ärekränkning, säger Söderström.

Polisen jobbar konkret med unga till exempel genom att besöka skolor, men också sociala medier brukas flitigt.

- Det finns poliser som producerar innehåll på sociala medier, säger Söderström.

Sockervadd lockar till kyrkan

Bredvid polisens informationsplats, hittar jag också evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Kyrkans stånd är populärt: kön är minst lika lång som den till de främsta Youtube-stjärnorna.

Markus Kartano hör till de präster som delar ut sockervadden som många köar för att få smaka på.

- Vi är där var människorna är. Den här gången på Tubecon. Vi vill lyfta fram aktuella teman som till exempel det stundande kyrkovalet, berättar han.

Kyrkan erbjuder också stöd åt unga.

- En utmaning idag är till exempel spel som man kan spela med andra på internet. När man spelar kan det lätt hända att man behandlar en annan människa illa. Därför har vi vuxna människor som det går att diskutera med. Vi vill verka för ett positivt beteende på internet, säger Kartano.

Präster på Tubecon
Bildtext Henri Järvinen (Tv.), Unna Iso-Herttua, Henna Ahlfors och Markus Kartano delar ut sockervadd
Bild: Yle/Johan Ekman

Diskussion om artikeln