Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amanda dansar och sjunger för 2,7 miljoner följare - agenturer jagar nya influencers också i Finland

Från 2018
Uppdaterad 18.08.2018 20:17.
Den svenska kändisen Amanda Edmundsson på Tubecon 2018 i Mässcentret i Helsingfors. Edmundsson ler stelt. Bakgrunden är mörk med färggranna ljus.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

För två och ett halvt år sedan testade Amanda Edmundsson en ny app. I dag har hon miljontals följare på sociala medier och kan sälja reklamtid åt stora företag på sina kanaler.

16-åriga Amanda Edmundsson omringas av ett trettiotal flickor som vill ta bilder och ha autografer. Hon besöker evenemanget Tubecon i Helsingfors, ett evenemang där kändisar, fans och sociala medie-kändisar kan träffas ansikte mot ansikte.

- Jag hade aldrig tänkt mig att bli en kändis utan det bara hände. Jag var så förvånad, säger Edmundsson.

Allt började julen 2015 då hon testade en ny app för att ladda upp korta videoklipp av danser, sånger och mimande till kända låtar.

Hon uppdatera sitt flöde aktivt och sommaren 2016 började följare från hela världen strömma in.

Amanda Edmundsson hälsar på sina fans. Flera unga kvinnor flockar runt Edmundsson. Edmundsson tar som bäst en selfie med ett fan.
Bildtext Amanda Edmundsson har cirka 2,7 miljoner följare på sociala medier. Då hon besöker Tubecon i Helsingfors är kön för att ta selfies lång.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Idag har Amanda Edmundsson nått 2,7 miljoner följare. Hennes senaste videoklipp har på några timmar setts av över 70 000 användare.

- Jag fick häromdagen reda på att de flesta är från USA.

Noga med reklampartners

Enligt en branschundersökning som konsultblaget Ping Helsinki släppte tidigare i år, blir användare på sociala medier inte längre irriterade av reklam.

Tvärtom har över hälften av alla 15-30 åriga kvinnor som stött på reklam av influencers övervägt att köpa den produkt som marknadsförts.

Bara var femte tycker att marknadsföringen skadar influencerns trovärdighet.

Amanda Edmundsson säger sig ändå vara noga med vilka produkter hon väljer att marknadsföra.

- Det kommer många förfrågningar men jag är faktiskt mycket försiktig med vilka jag samarbetar med.

Vad är det som avgör?

- Om jag själv kan stå för det, om det är någonting som är bra att marknadsföra. Till exempel brukar jag inte marknadsföra tandblekningsprodukter. Det tycker jag inte är bra att göra reklam för.

Däremot kan hon tänka sig att marknadsföra till exempel klädbutiker hon tycker om.

- Det är saker som jag själv tycker är bra och som inte skadar någon.

Some-evenemanget Tubecon i Mässcentret i helsingfros i augusti 2018.
Bildtext Den finska evenemangkonceptet Tubecon lockar en ung publik. Konceptet är populärt och har sålts till över 10 Europeiska länder.
Bild: Lehtikuva

Växande miljonbusiness i Finland

I Finland har kring 70 procent av annonsörerna hunnit testa konceptet att marknadsföra via influencers, och ungefär en lika stor andel har varit nöjda med resultaten.

Nya agenturer som grundats för att para ihop influencers och annonsörer växer så det knakar. De största hade ifjol en omsättning på flera miljoner euro.

Mika Tolvanen, Youtube-manager vid agenturen United screens, jämför sitt jobb med jobbet på ett skivbolag.

- Många stora vloggare i Finland är redan kopplade till en agentur. Så istället för att stjäla talanger av andra försöker man hitta nya växande förmågor.

I Finland är de flesta framgångsrika Youtubestjärnorna just vloggare som ställer sig framför kameran och berättar om sin vardag. Men Tolvanen skulle gärna se att flera genren tog fart i Finland.

- Jag skulle vara intresserad av någon som gjorde någonting annorlunda. Manusbaserat, sketcher eller varför inte skräck? De här genrerna tyder på kreativitet och väcker mitt intresse.

Men vad kan man tjäna som influencer i Finland i dag? Allt beror på ens publik, hur stor den är och hur köpkraftig.

Tolvanen bjuder ändå på ett hypotetiskt exempel. En genomsnittlig professionell vloggare med över 50 000 följare:

- De kan tjäna mellan 2000 och 5000 euro per reklamklipp. Men man kan inte lägga upp för många sådana, då skulle det bli reklamteve, säger Tolvanen.

Diskussion om artikeln