Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Demonstrationer och maratonlopp gav Åbopolisen mycket arbete

Från 2018
Uppdaterad 19.08.2018 11:24.
Polis övervakar demonstrationen "Turku ilman natseja" (Åbo utan nazister).
Bildtext Polisen var förberedd på att trygga ordning i Åbo på lördag.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Med sammanlagt 10 evenemang på gång på olika håll av centrum har det varit en intensiv dag för Åbopolisen.

Paavo Nurmi Marathon löptes med start klockan tolv längs med åstranden och Runsala med 3 300 anmälda till de olika loppen. På grund av tävlingen var också flera gatuavsnitt avstängda under stora delar av dagen och in på kvällen.

Två demonstrationer i centrum

Strax innan maratonstarten samlades också en grupp på 1000 demonstranter i Puolalaparken för en motdemonstration mot den grupp högextrema som skulle demonstrera på årsdagen av knivattacken på Salutorget. Demonstrationståget genom centrum gick lugnt till förutom några mindre provokationsförsök från de högerextrema som polisen ingrep i.

Demonstrationen "Åbo utan nazister".
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vid halv ett-tiden startade sedan gruppen på cirka 300 högextrema som samlats vid Trätorget sitt demonstrationståg genom centrum mot Domkyrkan.

Också här gick demonstrationen i stort sett lugnt till under polisens bevakning och eskort.

Sammanlagt grep polisen 10 personer under dagen på grund av störande beteende, skadegörelse och för att ha stört polisens arbete.

Kriminalöverkommissarie Teijo Ristola är nöjd med dagen i stort. För att trygga såväl demonstranter som invånare hade man kallat in poliser från alla större polisinrättningar.

- Det har varit mycket arbete, men det har inte hänt någonting allvarligt. Det har trummats, ropats åt varandra och förts oljud, men det hör demonstrationerna till.

Poliser övervakar demonstrationer i Åbo.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

- Visst störde demonstrationerna övriga Åbobor som rörde sig mitt i stan, då vi var tvungna att stänga av trafiken runt torget, men vi hoppas att ingen blev hemskt sur på polisen.

Valet av dag väckte förargelse

Åboborna tog också demonstrationerna med ro, trots att många förargade sig över att gruppen högerextrema valt just årsdagen som den dag då de skulle föra fram sitt budskap.

Några blombutter och gravljus
Bildtext Några Åbobor mindes knivdådet genom att lägga ner blommor och ljus på Salutorget.
Bild: Yle Åboland

- Åbo stad valde att inte ge uppmärksamhet åt dådet och förövaren i dag. Demonstranterna hade gärna också fått låta bli att göra det. Men det är också bra att folk samlats till motdemonstration, för att visa att Åbo är den mångkulturella stad den alltid varit, säger Liisa och Virpi, två äldre damer till Yle Åboland.

- Nu använder de högerextrema sig av sorgen som Åboborna upplevt för att föra fram sitt budskap och det känns kränkande.

Senare på eftermiddagen samlades också den nationalistiska gruppen Kansallismielisten liitouma till ett minneståg med blomsternedläggning i Aura å. Tåget samlade 300 personer meddelar polisen.

Diskussion om artikeln