Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elisabeth Rehn minns sin vän och kollega Kofi Annan

Från 2018
Elisabeth Rehn minns sin vän och kollega Kofi Annan - Spela upp på Arenan

Elisabeth Rehn minns sin vän och kollega Kofi Annan med värme. Enligt henne kommer historien att komma ihåg honom som en fin människa.

Hon minns hur det var att arbeta tillsammans med Annan:

- Man visste att han kommer att stå på min sida om det behövs och det gällde oss allesammans som jobbade med honom, säger Rehn.

Elisabeth Rehn arbetat som FN:s biträdande generalsekreterare och specialsändebud i Bosnien-Hercegovina åren 1998-1999 då Kofi Annan var generalsekreterare för FN.

Annan blev herr FN

Rehn säger att Annans varma personlighet blev lika med FN för många. Hans ledarskapsstil och respekt för FN gjorde att det inte var som vilket som helst jobb.

- Det var inte bara ett don för honom, det var inte ett jobb, det var en livsuppgift.

Humorn var alltid närvarande

De gemensamma minnena är många för Rehn men ett lyfter hon upp då Yle Nyheter besöker henne.

Rehn hade nyligen slutat jobba för Annan och promenerade på sin gård då hon plötsligt blev biten av en huggorm. Hon skulle träffa Annan i New York bara två dagar senare och blev tvungen att avboka mötet via generalsekreterarens kansli. Då ringde telefonen och i andra ändan talade Kofi Annan:

- Han sa, "Vi är så oroliga för dig" och så skrattade han och sa "jag skickar dig till alla möjliga farliga ställen i världen och så blir du biten av en huggorm i din egen trädgård", berättar Rehn och fortsätter:

- Det här var typiskt honom. När saker är svåra och äckliga så måste man med varm humor lätta på stämningen.

Kofi Annan.

Kofi Annan är död

FN:s tidigare generalsekreterare blev 80 år gammal.

Elisabeth möter

Elisabeth möter: Kofi Annan

Premiärdags för den omtalade samtalsserien med Elisabeth Rehn, tidigare minister och människorättsrapportör. Vilka möten under hennes liv har betytt mest för henne - och varför? FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan är hennes första gäst.

Diskussion om artikeln