Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lysande start för volleybollherrarna – vann första matchen i EM-kvalet

Från 2018
Uppdaterad 19.08.2018 14:22.
Sakari Mäkinen slår bollen, Elviss Krastins tittar på.
Bildtext Sakari Mäkinen och Elviss Krastins Finland fick en smakstart.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Vi spelade ett bra anfallsspel och gjorde få misstag, säger volleybollandslagets tränaren Tuomas Sammelvuo efter premiären i EM-kvalet. Finland besegrade Danmark på lördagskvällen med 3–1 i set.

Nästa höst går EM i volleyboll av stapeln och Finland har nu inlett kvalet till mästerskapet. Finland spelar i samma kvalgrupp som Danmark och Rumänien och lagen möts i en dubbelserie. Segraren går direkt till EM medan tvåan får kvala vidare.

Finland inledde kvalet på bästa tänkbara sätt. Laget besegrade Danmark med 3–1 i set.

– Jag är väldigt nöjd med vår insats. Vi spelade ett bra anfallsspel och gjorde få misstag. Vi ligger rätt i tidtabellen men fortfarande finns det saker som måste förbättras, säger tränaren Tuomas Sammelvuo till Yle.

Danmark bättre i andra set

Finland vann första set med 25–19 men förlorade det andra med 17–25. Efter en lite sämre period var det inget snack om saken, Finland spelade hem matchen med 25–21 och 25–17.

– Vi hade en del problem i mitten av matchen. Efter det andra setet började vi spela aggressivare. Spelarna skärpte till sig och de två sista seten var bra, säger Sammelvuo.

Finland spelar nästa kvalmatch på onsdag då man möter Rumänien på hemmaplan. Rumänien besegrade Danmark i sin första kvalmatch med 3–2 i set.

– Vi förbereder oss för matchen på samma sätt som vi alltid gör. Vi tar en dag i taget. Rumänien har långa spelare och ett aggressivt anfallsspel, säger Sammelvuo.

Damerna vände och vann igen

Finlands damlandslag besegrade Tjeckien i sin EM-kvalkamp i Salo. Precis som mot Estland på onsdagen vände Finland underläge till seger.

Tjeckien, som ligger 56 placeringar ovanför listans 79:e nation Finland på världsrankingen, föll med 2–3 i set (19–25, 25–15, 21–25, 25–23 och 15–8).

Pauliina Vilponen var den största segerarkitekten med 27 poäng och en 41-procentig effektivitet i anfallet.

– EM-platsen är det enda målet. Vi är nu i rätt riktning för att det ska kunna bli verklighet. Men lagen kan fortfarande spela i kors, säger chefstränaren Tapio Kangasniemi till STT.

Finland fortsätter EM-kvalet mot Sverige i Helsingfors på onsdag följt av en bortamatch i Umeå på lördag. De två främsta från kvalgruppen på fyra lag avancerar till EM. Senast Finlands damer spelade EM var 1989.

Diskussion om artikeln