Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flydde undan paraply till nytt guld – nu flyr 17-åriga sensationen Ingebrigtsen undan uppståndelsen till skolbänken: “Där är han bara Jakob”

Från 2018
Jakob Ingebrigtsen firar, EM 2018.
Bildtext Jakob Ingebrigtsen en ny stjärna.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Den nya kungen av norsk friidrott är snart tillbaka i skolvardagen, som erbjuder Jakob Ingebrigtsen en fristad efter den senaste veckans ståhej. Men ett abiliv fyllt av fester och alkohol blir det inte.

”Fullständigt kaos” och ”enorma vindar på 10-15 meter i sekunden” löd NRK-kommentatorsduon Jann Posts och OS-mästaren Vebjörn Rodals beskrivning över väderförhållandena.

De norska mästerskapen i friidrott avgörs under helgen i Byrkjelo och under herrarnas 1500 meter flög flaggor och presenningar omkring i stormvindarna. Löparna fick också hoppa undan ett paraply som svepte in över banan.

Men mästaren lät sig inte störas. Jakob Ingebrigtsen vann NM-guld med tiden 4.03,54 – nästan en halv minut sämre än EM-guldtiden i Berlin för en dryg vecka sedan.

– Det var speciellt. Men det var kanske lite extra kul med de här förhållandena. Det kom in oväntade faktorer. Det gällde att använda dem till sin fördel, säger Ingebrigtsen till NRK.

”Född med kameralinser upp i ansiktet”

Jakob Ingebrigtsen blev ett namn på hela Friidrottseuropas läppar förra veckan genom att ta hem EM-guld på både 1500 och 5000 meter i Berlin. Nu vill alla ha sin beskärda del av 17-åringen.

Kombinationen av ålder, karisma och resultat har gjort Jakob Ingebrigtsen till ett av de mest eftertraktade sponsorobjekten inom friidrotten, enligt managern Daniel Wessfeldt.

– Han kan välja och vraka. Han är den nya stjärnan, den som vi har behövt. Inte bara i Norge, utan också internationellt. Usain Bolt var speciell, men det är prestige också i 1500 meter, och Jakob kommer att segla upp helt i det högsta skiktet, säger Wessfeldt till NRK.

Jakob Ingebrigtsen firar, EM 2018.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jakob Ingebrigtsen är uppvuxen i en verklig löparfamilj. Pappa Gjert har tränat såväl Henrik, Filip som nu Jakob till EM-guld på 1500 meter.

Jakob kommer att hantera den enorma uppmärksamheten utan större problem, tror Gjert och Henrik, som tog silver bakom lillebror på 5000 meter i Berlin.

– Det är en utmaning när man når framgång så enkelt som han gjort. Men jag tror det går fint, tack vare hans personlighet. Han har en gemenskap, familj och omgivning som bryr sig, säger Gjert till VG.

– Det var tidig fokus från media på Jakob, snack om att han är ett fenomen. Han är född med kameralinser upp i ansiktet, säger Henrik till NRK.

Måste tåla skolan

Jakob Ingebrigtsen har inte tillåtits sväva efter EM-succén. En tung träningsvecka tog vid direkt efter hemkomsten från Berlin och säsongen fortsätter ett tag till också efter det färska NM-guldet.

Och på måndag sätter han sig igen på skolbänken.

– Skolan är en fristad för honom. Där är han bara Jakob, en i mängden. Det gör honom väldigt gott. Han behöver inte en massa människor som påminner honom om att han är Europamästare, säger pappan till VG.

Henrik och Jakob Ingebrigtsen gratuleras av familjen i EM 2018.
Bildtext Henrik och Jakob Ingebrigtsen gratuleras av nära och kära efter dubbelsegern på 5000 meter.
Bild: ullstein bild / Sven Simon / All Over Press

Efter att Jakob stängde skolböckerna i våras har han vunnit två EM-guld, två junior-VM-medaljer och sprungit flera europeiska juniorrekord.

– Den tiden är över nu. Nu är det skolstart. Det är inget jag gläder mig väldigt mycket över, men sånt är det. Jag måste tåla det, säger Jakob själv om den stundande skolvardagen.

Pappa Gjert betonar vikten av att normalisera läget så snabbt som möjligt och hålla benen stadigt på jorden. Europamästare är inte något du är, utan något du varit, konstaterar han.

Men något helt normalt skolår förväntar sig inte abiturienten Jakob. Det blir nog inte många fester, säger han till VG.

– Om man måste ta ställning till alkohol, så känner jag att man redan tappat det. Nu är jag en idrottare 24 timmar om dygnet och då handlar det om att göra de rätta sakerna.

Landslagets gemenskap lyfter alla

Norge har fått fram flera högklassiga löpare på sistone. Karsten Warholm var förra årets stora sensation med VM-guld på 400 meter häck, vilket han följde upp med EM-guld i Berlin.

Just nu är ändå Jakob kung av norsk friidrott, säger 22-åriga Warholm, som vilt hejade fram sin fem år yngre landsman till guldet på 1500 meter.

– Då jag såg honom löpa i täten kände jag adrenalinet komma. Det var fantastiskt att se. Det här är det man kallar genuin glädje å andras vägnar, säger Warholm till TV2.

Europamästarna Warholm och Ingebrigtsen hyllar båda samhörigheten i norsk friidrott och vinnarkulturen som råder inom landslaget.

– Det betyder mycket att ha ett lag bakom sig, som hejar fram dig och alltid önskar dig det bästa. Det är extra speciellt när det är en enskild idrottare som lägger ner minst lika mycket arbete, säger Jakob till TV2.

Diskussion om artikeln