Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En utbildningsepok rivs i Jakobstad – ska ge plats för språkbadsskola

Från 2018
BI-fastigheten från 1981 rivs i Jakobstad
Bildtext BI-fastigheten från 1981 rivs i Jakobstad.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Rivningen av BI-fastigheten i Jakobstad där Åbo Akademi verkade mellan åren 1981 och 2013 med barnträdgårdslärarutbildningen har inletts. Språkbadsskolans nya fastighet ska byggas på tomten med start våren 2019.

Bröd Den tunga trafiken i området kommer att öka i samband med rivningsarbetet. Rivningen väntas vara klar i början av september. I höst ska marken saneras, den proceduren pågår till årsskiftet.

Nya trafikarrangemang blir aktuella i området

Projektledare Yngve Sundström, vid Sundström Ab som utför rivnings- och saneringsarbetet, tror inte att trafiken till eller från tomten kommer att störa allmänheten så mycket.

- Vi kör materialet söderut längs Pedersesplanaden, letar oss ut till Strandvägen och vidare till Karleby. Vi undviker centrum, säger Sundström.

Huset har asbestsanerats invändigt
Bildtext Huset har asbestsanerats invändigt.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Tomten var tidigare Jakobstads avstjälpningsplats

Inom en månad tar man itu med marken under trottoaren öster om Pedersesplanaden och den norrgående delen av Pedersesplanaden. Först tar man markprover. Vid behov tas även en del av den jorden bort.

- Trottoaren stängs av helt. Huruvida vi måste stänga av den norrgående körfilen beror på vad vi hittar i marken. Vi gräver tills vi når ren jord, sopar rent efter oss vartefter och trafiklederna får ny asfalt ännu i höst. En del träd kommer att fällas men inte fler än nödvändigt, säger Sundström.

Planeringen av den nya Språkbadsskolan, med rum för förskola upp till årskurs sex, pågår som bäst. Målet är att man ska kunna börja bygga den i mars-april 2019.

Diskussion om artikeln