Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Unika musikupplevelser och artistmöten i Nästan unplugged

Från 2018
Bo Kaspers orkester. Bo längst fram med utsträckta armar.
Bildtext Bo Kaspers orkester uppträder i den tredje säsongen av Nästan unplugged.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Den populära serien Nästan unplugged är tillbaka med en tredje säsong i tv, radio och på Arenan hösten 2018. Nästan unplugged - Ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer.

Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa sidorna av att vara artister och låtskrivare i en alltmer hårdare musik- och mediavärld.

Nytt för denna säsong är att producenterna valt att engagera tre svenska artister med i serien. Alla är välkända i Finland.

Programmen är som tidigare säsonger inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors. Varje avsnitt inleds småskaligt med att varje artist framför akustiska och avskalade nummer och kulminera i mera energiska framföranden med en stor stråkorkester mot slutet av programmet.

De medverkande artisterna i årets upplaga är; den svenska poplegenden Tomas Ledin, den österbottniska folkkära humorgruppen KAJ och en av Finlands mest kända och mångsidiga kvinnliga artister, Maria Ylipää.

Från Sverige kommer även svängiga Bo Kaspers Orkester och sångerskan och allsångsledaren Sanna Nielsen. För det tredje finländska inslaget i serien står accapella- showgruppen FORK.

Tomas Ledin sjunger och spelar gitarr. Stråkmusiker i bakgrunden.
Bildtext Tomas Ledin.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Min största utbildning under åren har nog varit att gå på konserter och att lyssna på andra artister.

Tomas Ledin

Vi var sämst i kören i skolan men hördes mest!

Humorgruppen KAJ
Maria Ylipää i närbild med en kristallkrona i bakgrunden.
Bildtext Mari Ylipää.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Inom teater, film och musik får jag jobba på bred front och göra så många olika saker. Annars skulle jag tröttna fort.

Maria Ylipää

Bo Kaspers Orkester är nog som ett andra äktenskap som varat i tjugosju år.

Mats Schubert
Sanna Nielsen vid en svart flygel med levande ljus i förgrunden.
Bildtext Sanna Nielsen.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

- Vi vill även denna gång bjuda på ett mångsidigt program där man har möjlighet att få en djupare och bredare uppfattning om artisternas liv och musikaliska karriärer, säger producenten Niklas Rosström.

- Dessutom vill vi ge tittarna en visuellt stämningsfull konserthelhet från Finlands gamla operahus, Alexandersteatern. Publiken som kommit för att se slutnumren sitter på scenen och artisterna uppträder med ryggarna mot den gamla barockteatersalongen.

Idén till programserien föddes 2012 då Pappas Eget Band gjorde en liknande konsert som också visades på Yle Fem våren 2013. Miljön och konceptet var rätt unikt så man beslöt att göra flere program i samma serie år 2014.

I bland annat England och USA har motsvarande TV-program gjorts i gamla musikstudiomiljöer men också på teatrar.

Kontrasten mellan en gammal, legendarisk och historisk miljö och ett modernt,mångsidigt artisteri med personliga möten utgör åter konceptet för Nästan unplugged. Den tredje säsongen har spelats in under våren 2018.

Förutom husbandet som leds av Anssi Växby, bidrar en åttapersoners stråkorkester också till det fylliga soundet som har mixats för tv av Niklas Nylund.

För regin och editeringen står tv-veteranen Esa Sulkanen och serien har producerats av The Perfect Monday Group Ab / Niklas Rosström i samarbete med Yle Fem.

Text: Niklas Rosström

Nästan unplugged - Säsong 3

Tredje säsongen av Nästan unplugged publiceras fredagar kl. 00.01 på Yle Arenan och sänds i Yle Fem därpå följande söndag kl. 18.45.
Serien publiceras med ett avsnitt per vecka enligt följande:

14.09.2018 Tomas Ledin
21.09.2018 KAJ
28.09.2018 Maria Ylipää
05.10.2018 Bo Kaspers Orkester
12.10.2018 FORK
19.10.2018 Sanna Nielsen

Av musiken ur tv-serien har det också gjorts sex radioprogram för Yle Vega. Artisterna kommenterar sina låtar, sina karriärer och samtalar med programledaren Niklas Rosström. Serien sänds måndagkvällar kl. 19.22.

De tidigare säsongernas program finns tillgängliga på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln