Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Frontfigur i #metoo-rörelsen anklagas för sexuellt övergrepp mot barnskådis

Från 2018
Uppdaterad 20.08.2018 15:41.
Skådespelaren Asia Argento under filmfestivalen i Cannes i maj 2018.
Bildtext Skådespelaren Asia Argento under filmfestivalen i Cannes i maj 2018. Under festivalen höll hon ett tal där hon anklagade Harvey Weinstein för att ha våldtagit henne under samma festival, då hon var 21 år gammal.
Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Den italienska skådespelaren Asia Argento var en av de första kvinnor som öppet talade om Harvey Weinsteins övergrepp. Nu avslöjar New York Times att hon själv betalade 380 000 dollar för att få en barnskådespelare att hålla tyst.

Asia Argento blev en del av #metoo-rörelsen mot sexuella övergrepp i början av oktober 2017.

Tidningen The New Yorker publicerade då en artikel där hon tillsammans med 13 andra kvinnor anklagade filmproducenten Harvey Weinstein för trakasserier och våldtäkt.

Argento blev snabbt en frontfigur i rörelsen och har bland annat talat om sexuella trakasserier på Harvard och filmfestivalen i Cannes.

380 000 dollar för skydd mot stämning

Nu kan ändå New York Times avslöja att Argento, strax efter anklagelserna mot Weinstein, själv betalade 380 000 dollar till skådespelaren Jimmy Bennett efter anklagelser om övergrepp.

Bennett anklagade Argento för ett sexuellt övergrepp som ska ha skett i ett hotellrum år 2013, då Bennett var 17 år gammal och Argento 37.

Skådespelarna slöt ett avtal där Argento betalar 380 000 dollar till Bennett under en 1,5 års period.

Avtalet förbjuder inte parterna från att tala om anklagelserna, men det förhindrar Bennett från att dra Argento inför rätta.

Avtalet förbjuder också Bennett från att offentliggöra en bild av de två skådespelarna. New York Times har fått tag på bilden som sägs vara en selfie av Argento och Bennett i en säng den 9 maj 2013.

Traumatiskt övergrepp ledde till lägre inkomster

Det var efter att Argento seglade upp som en av frontfigurerna i #metoo-rörelsen som Bennett, via sina advokater, hörde av sig.

Bennett krävde 3,5 miljoner dollar av Argento i skadestånd för övergrepp, känslomässigt lidande och förlorad inkomst.

Asia Argento under en demonstration i Italien på internationella kvinnodagen 2018.
Bildtext Asia Argento har på kort tid blivit en frontfigur för kvinnorättsfrågor. Här deltar hon i en demonstration i Italien på internationella kvinnodagen 2018.
Bild: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Enligt advokaterna blev det för mycket för den unge skådespelaren och musikern att se Argento hyllas som en kämpe mot sexuella övergrepp.

Bennett tjänade som barnskådespelare 2,7 miljoner dollar under fem år innan det påstådda övergreppet 2013.

Sedan dess har hans inkomst sjunkit till 60 000 dollar per år, vilket enligt Bennett beror på traumat som övergreppet skapade.

Argento beskrivs av Bennetts advokater som en modersfigur och en mentor.

Skådespelarna hade känt varandra länge och stod varandra nära. År 2004, då Bennett var 7 år gammal, spelade han sonen och Argento modern i filmen "The Heart Is Deceitful Above All Things”.

Varken Bennett eller Argento har kommenterat avslöjandena i New York Times.

Diskussion om artikeln