Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franskt oljebolag lämnar Iran efter påtryckningar från USA: "Försöken att rädda Iranavtalet måste snabbas upp"

Från 2018
Iransk gasplattform i Persiska viken.
Bildtext En iransk gasplattform i Persiska viken, där Total investerat miljoner i ett naturgasprojekt som bolaget nu lämnar.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Det franska oljebolaget Total har lämnat ett stort naturgasprojekt i Iran efter påtryckningar från USA. Iran uppmanar nu EU att jobba hårdare för att rädda kärnavtalet som hotas av USA:s utträde.

Total är det enda stora oljebolag från Europa eller Nordamerika som efter att kärnavtalet med Iran trädde i kraft valde att investera i landet.

Total har investerat runt 90 miljoner dollar i ett stort naturgasprojekt, men väljer nu att lämna landet efter påtryckningar från USA.

Enligt Irans oljeminister Bijan Zanganeh försöker man hitta ett annat bolag som kan ersätta Total i gasprojektet.

Men att hitta ett villigt internationellt bolag kan bli svårt.

USA har hotat med sanktioner mot företag som gör affärer med Iran. President Donald Trump har också sagt att företag som handlar med Iran inte kommer att få handla med USA.

Iran: EU måste snabba upp åtgärderna för att rädda avtalet

Både EU, Kina och Ryssland försöker som bäst övertyga företag att fortsätta göra affärer med Iran i hopp om att rädda kärnavtalet.

USA:s hot om sanktioner mot företag som handlar med Iran väger ändå tungt. Biltillverkarna PSA, Daimler och Renault väntas också snart lämna Iran.

Iranier demonstrerar mot att Trump drog sig ur Iranavtalet
Bildtext Iranier demonstrerar mot att USA lämnar kärnavtalet i maj 2018.
Bild: EFE/STRINGER/EPA-EFE

Vid Irans utrikesministerium uppmanar man nu EU att jobba hårdare för att rädda kärnavtalet efter USA:s utträde.

- Européerna och de andra parterna i avtalet har försökt rädda det men processen har varit långsam. Den borde snabbas upp, sade Bahram Qasemi, en talesperson för utrikesministeriet på måndagen.

Nya sanktioner på kommande i november

Kärnavtalet som trädde i kraft 2015 stoppar Iran från att utveckla kärnvapen i utbyte mot lättade ekonomiska sanktioner.

USA:s president Donald Trump har riktad hård kritik mot avtalet, som slöts då Barack Obama var president. Trump meddelade i maj att USA lämnar avtalet och återinför sanktioner mot Iran.

Donald Trump
Bildtext Trump har länge kritiserat Iranavtalet men på anda håll i världen har avtalet ändå hyllats. Inför Nobels fredspris 2015 spekulerades det om att avtalet skulle premieras som ett fredsframsteg.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

USA:s villkor för att häva sanktionerna är att hela Iranavtalet omförhandlas. Men det har Iran vägrat gå med på.

De första sanktionerna trädde i kraft tidigare i augusti och riktade sig mot bland annat ädelmetaller och bilindustrin. Ytterligare sanktioner som riktar sig mot oljeindustrin och bankerna väntas träda i kraft i november.

Källor: Reuters, Dagens Industri

Diskussion om artikeln