Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

I jakt på okända arvingar och oberättade livsöden

Från 2018
Programledare Niklas Källner visar upp ett foto för en man som står i en dörr.
Bildtext Programledare Niklas Källner jagar släktingar i forna Jugoslavien i seriens fjärde avsnitt.
Bild: SVT

Varje år dör cirka 600 personer i Sverige utan att någon släkting tar vara på det de lämnar efter sig. I jakten på de okända arvingarna reser Kattis Ahlström och Niklas Källner i serien Arvinge okänd över hela världen för att överlämna ett arv i form av pengar, men också berätta en livshistoria.

Varför förlorade släktingarna kontakten med varandra. Historierna är av vitt skilda slag. Fram växer porträtt av människor som tvingats fly krig och förföljelse, valt ett liv i samhällets utkanter, drabbats av sjukdom eller helt enkelt försökt lämna en komplicerad tillvaro bakom sig och börja ett nytt liv.

Gemensamt för alla är att de någonstans längs vägen tappat kontakten med sina närmaste. Kattis och Niklas letar sig tillbaka genom personernas liv för att hitta spår och personer som kan hjälpa dem i letandet efter den saknade arvingen.

Varje program handlar om ett enskilt fall. Inte sällan leder spåren utomlands och visar tydligt hur människors öden har påverkats av Europas dramatiska 1900-tal.

Seriens första avsnitt har fått namnet "Pappan och miljonerna". När ungraren Stephan Tasi dör ensam i Malmö år 2013 lämnar han efter sig sju miljoner svenska kronor. Men någonstans finns en son med rätt till arvet.

Vet sonen att hans pappa är död och varför förlorade far och son kontakten när Stephan flydde till Sverige under Ungernrevolten 1956?

I serien kommande avsnitt berättas också bland annat historien om Rauza som ung bodde med sin syster i Ryssland. Men när Rauza dog kom ingen för att ta hand om arvet. Tredje avsnittet handlar om Janusz vars liv var som ur en kriminalroman men på vägen tappade han också kontakten med sin son.

Vi får också höra berättelsen om mångmiljonären Alexander som dog barnlös i Stockholm. Det faktum att han är son till en riktig sol-och-vårare gör ändå att jakten på ett halvsyskon tar fart.

Orginaltitel: Arvinge okänd (Sverige 2017)
6 avsnitt
160 dagar på Yle Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln