Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett nytt konserthus i Åbo utreds men staden vill inte både renovera och bygga nytt: "Blir det ett nybygge kommer staden hitta ny ägare för konserthuset"

Från 2018
Uppdaterad 21.08.2018 06:47.
Åbo konserthus i Aningaisbacken.
Bildtext Kostnaderna för att renovera Åbo Konserthus var större än man väntade sig.
Bild: Yle Åboland

En enhällig stadsstyrelse beslöt på måndagskvällen (20.8.) att förutom att utreda hur mycket en renovering av konserthuset i Åbo skulle kosta, också utreda ett nybygge.

Ursprungligen har man diskuterat att renovera konserthuset.

Men på grund av att prislappen är betydligt större än de ursprungliga uträkningarna beslöt Åbo stadsstyrelse på måndagskvällen (20.8.) att också lägga till en utredning om ett nybygge.

Kostnaderna har varit det stora argumentet till en renovering

Ida Schauman (SFP), som sitter i stadsstyrelsen, säger att det stora argumentet för att hålla sig till en renovering har varit kostnadsfrågan, vad det skulle kosta för Åbo stad att renovera.

- Framförallt då vi haft en ganska tung och problematisk process med Åbo stadsteater, så har vi varit ganska försiktiga med att diskutera renovering.

- Känslan ska inte vara att det sätts en massa pengar på kultur och musik när det inte annars finns så mycket pengar. Det måste finnas en balans.

Om ett nytt konserthus planeras ska det gamla säljas

Schauman säger också att om staden väljer att gå in för ett nybygge, så kommer man inte alls att renovera det gamla konserthuset.

- Frågan är antingen eller, det är inte en fråga om att både renovera konserthuset i Åbo stads ägo och bygga ett nytt.

- Så blir det ett nytt konserthus så skulle det nog innebära att man i praktiken skulle sälja och hitta en ny ägare och köpare till konserthuset.

Diskussion om artikeln