Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Risk för NHL-lockout om två år – det förmodade bråket tros handla om ekonomi, vadslagningsreform och OS

Från 2018
Klubbarnas representant Gary Bettman håller presskonferens under All Star-veckoslutet i januari.
Bildtext Klubbarnas representant Gary Bettman håller presskonferens under All Star-veckoslutet i januari.
Bild: Roy K. Miller/Icon Sportswire

Ishockeyligan NHL och spelarfacket NHLPA börjar befästa sina ställningar inför vad som riskerar att förvandlas till en lockout och åtminstone delvis inställd säsong 2020–2021. Uppgifter till nättidningen The Athletic gör gällande att den hetaste potatisen kan bli vilka pengar som ska fördelas mellan spelare och klubbar. Även det framtida OS-deltagandet är på tapeten.

Ishockeyligan NHL har startat med en lockout tre gånger (1994–1995, 2004–2005 och 2012–2013). En gång, 2004–2005, kom säsongen inte ens igång med fördröjning utan ställdes in i sin helhet.

Nästa lockout tros redan lurpassa bakom hörnet. Redan om två år, hösten 2020, kan NHL-rapporteringen handla om förhandlingar i stället för idrottsliga prestationer.

Kollektivavtalet CBA mellan NHL och spelarfacket NHLPA gäller till och med säsongen 2021–2022 men båda parterna har om ett år, i september 2019, rätt att meddela att de bryter överenskommelsen efter säsongen 2019–2020.

– NHL har gått vinnande ur varje lockout, analyserar The Athletics Katie Strang i sin artikel (bakom betalmur).

Spelarna har redan länge varit förberedda på ett uppehåll och många har för säkerhets skull tecknat kontrakt där själva grundlönen bara utgör en bråkdel av den totala lönen. En signeringsbonus ser då till att spelarens bankkonto fylls oavsett om det spelas eller ej.

Torontos John Tavares har säsongen 2020–2021 11 090 000 dollar i bonus och 910 000 i grundlön, totalt 12 miljoner.

Leon Draisaitl tränar hemma i Köln tillsammans med hockeylegendaren och pappan Peter Draisaitl.
Bildtext Leon Draisaitl tränar hemma i Köln tillsammans med hockeylegendaren och pappan Peter Draisaitl.
Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press

Edmontons Leon Draisaitl har i sin tur ett märkligt arrangemang där signeringsbonusen endast gäller för de potentiella lockoutsäsongerna 2020–2021 och 2022–2023. Säsongen 2020–2021 är grundlönen 2 000 000 dollar och signeringsbonusen 7 000 000.

Strang och The Athletic har talat med personer som har koll på förhandlingsförutsättningarna och lyfter fram några frågor som förhandlingarna kommer att kretsa kring.

Hockeyrelaterad omsättning

Ligan och klubbarna delar just nu på de ishockeyrelaterade intäkterna. The Athletic förutspår att 50–50-fördelningen kommer att bestå men att ligan försöker trixa med vad som ingår i hockeyrelaterade inkomster, alltså definiera möjligast mycket som icke-hockeyrelaterat.

Det är vad allt egentligen handlar om.

– Det är vad allt egentligen handlar om, säger en agent.

Bill Daly som representerar NHL medger att det är en het potatis.

– Jag tror att det kommer att diskuteras om artikel 50 för att göra den tydligare och specifikare.

Expansionsavgiften, 500 miljoner dollar för Vegas Golden Knights och uppskattningsvis 650 miljoner dollar för Seattle, är exempelvis pengar som inte har betraktas som hockeyrelaterad inkomst.

Jerry Bruckheimer (till vänster),och Tim Leiweke (till höger) har pekats ut som potentiella ägare till det nya NHL-laget.
Bildtext Jerry Bruckheimer (till vänster) och Tim Leiweke (till höger) har pekats ut som potentiella ägare till det nya NHL-laget.
Bild: Christopher Mast/Icon Sportswire/All Over Press

Seattle tillför även en annan dimension till förhandlingarna. Säsongen 2020–2021 tros vara ett potentiellt alternativ för Seattle att göra NHL-debut och en lockout vore ur många perspektiv, inte minst pr-mässigt, ett dåligt tillfälle att göra entré i ligan.

Därför kan expansionen reducera risken för en lockout.

Vadslagning

Vadslagning har traditionellt varit förbjudet i stora delar av USA men sedan lagstiftningen sedan i maj har möjliggjort spel på sport är NHL en av proffsligorna som är ute efter sin beskärda del av den nybakade kakan.

The Athletic uppger att ligan har fattat intresse för en form av skatt som spelbolagen skulle vara tvungna att betala till ligan. En ny intäktskälla väcker förstås också intresse hos hockeyspelarna och skapar en förhandlingsfråga.

Allt längre kontrakt

Just nu kan klubbarna teckna åttaårskontrakt med egna spelare och sjuårskontrakt med spelare på den fria marknaden. Långa kontrakt har blivit allt vanligare och kontraktens värde åldras inte alltid väl ur klubbarnas perspektiv.

Aleksej Jasjin i New York Islanders tröja.
Bildtext Aleksej Jasjin köptes ut från sitt dyra tioårskontrakt då fyra säsonger återstod.
Bild: imago / All Over Press

Under lockoutsäsongen 2004–2005 hade två spelare – Jaromir Jagr och Aleksej Jasjin – sjuårskontrakt.

Mellan 2005 och 2013 tecknades 46 långa kontrakt och sedan det senaste kollektivavtalet undertecknades har det kritats på 78 kontrakt som är sju år eller längre, skriver The Athletic, som förutspår att klubbarna vill begränsa kontraktstiden för egna spelare till sex år och för spelare utan kontrakt till fem år.

NHL-spelare till OS 2022?

Det handlar inte bara om pengar utan NHL-spelarna vill också få rätt att spela i OS. Efter fem raka vinter-OS (1998–2014) lyste NHL-spelarna med sin frånvaro i Pyeongchang 2018.

NHL är väl medvetet om spelarnas vilja att spela OS och stalltipset är att ligan kommer att utnyttja det i förhandlingarna.

Diskussion om artikeln