Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk bitcoinmiljonär råkade ut för brottsliga i Thailand - lurades på många miljoner

Från 2018
Uppdaterad 21.08.2018 09:52.
kryptovalutan bitcoin och en massa ettor och nollor
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

En ung finländsk man har råkat ut för ett sällsynt omfattande bedrägeri i Thailand. Finländaren hade gjort en förmögenhet på affärer med kryptovalutan bitcoin, och en thailändsk liga såg honom som ett lämpligt offer.

Den 22-åriga finländaren hade en thailändsk kvinna som kompanjon.

Paret lurades att placera en summa motsvarande flera miljoner euro i tre thailändska företag, ett casino och i kryptovalutan Dragon Coin.

Intet ont anande flyttade paret över summan i bitcoin till bluffmakarna, men har enligt egen utsago inte fått vare sig de utlovade aktierna eller några bevis på sin placering i kryptovalutan.

Totalt rör det sig om 5 560 bitcoin - eller ca 21 miljoner euro. I dag skulle samma mängd kryptovaluta kosta 30 miljoner euro.

Ligan växlade kryptovalutan till baht

Den kriminella ligan växlade bitcoinen till den thailändska valutaa baht, och deponerade pengarna på ett antal bankkonton som hörde till ligan.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta, skapad 2009, vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part. Till skillnad från många andra valutor förlitar sig bitcoin inte på en centralbank, vilket skyddar mot politisk påverkan och monopolliknande betalsystem. För att upprätthålla säkerhet och sekretess förlitar sig bitcoin på kryptografi.
Källa: Wikipedia

Enligt tidningen Bangkok Post ingår åtminstone en känd thailändsk affärsman och en 27-årig skådespelare i ligan.

Ligan leds veterligen av skådespelarens bror, som har flytt till USA. Totalt nio personer tros ingå i ligan.

Thailändsk bankir tipsade om den rika finländaren

Det ska ha varit en thailändsk bankir som tipsat ligans ledare om finländaren och hans bitcoinmiljoner. Ledaren började omedelbart smida planer på hur finländaren kunde luras.

Polisen i Thailand grep den misstänkte skådespelaren och hans syster, men bägge har frigetts mot borgen.

Med de pengar som redan lyfts från kontona ska ligan ha köpt 14 tomter till ett värde på nästan 15 miljoner euro.

Anställda vid de banker som deponerat de stulna pengarna misstänks också för brott då de underlät att meddela myndigheterna om de stora penningtransaktioner som ligan utfört.

Skatteförvaltningen vill beskatta värdestegringen

Förutom att den finländske mannen har blivit snuvad på miljontals euro kan också skattemasen här hemma vara efter honom.

Enligt det rådande regelverket förvandlas värdestegringen - då bitcoin realiseras - till beskattningsbar kapitalinkomst.

Enligt skatteförvaltningens syn realiserades finländarens bitcoininnehav då det hamnade i ligans händer och omvandlades till baht.

Finländaren vill inte för Yle kommentera den pågående processen. Han avslöjar inte heller hur han kommit över så stora summor kryptovaluta, men säger att han hållit på med bitcoin-affärer sedan 2010.

I början av 2011 var en bitcoin värda några tiotal amerikanska cent. I dag kostar en bitcoin 6 300 dollar eller 5 500 euro.

Ursprungsartikel Mikko Leppänen/Yle

Diskussion om artikeln