Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ukrainska hungerstrejkande filmaren Oleg Sentsov i kritiskt tillstånd - sitter i ryskt fängelse trots omvärldens protester

Från 2018
Demonstration i London för Oleg Sentsov
Bildtext Demonstration i London för Oleg Sentsov
Bild: Paul Quezada-Neiman / Alamy/All Over Press

Den ukrainska filmaren och författaren Oleg Sentsovs liv är i fara efter att han hungerstrejkat i närmare hundra dagar.

Sentsov greps av den ryska säkerhetstjänsten (FSB) i sitt hem i Simferopol på Krim 2014 och fördes till Ryssland.

Han anklagades för att ha lett en terroristgrupp och för att ha planerat ett attentat.

Den 14 maj i år inledde Sentsov en hungerstrejk

Han kräver att över 60 andra ukrainska politiska fångar friges från ryska fängelser.

Demonstration till förmån för den fängslade ungerska filmaren Oleg Sentsov
Bildtext En ukrainsk man håller under fotbolls-VM i Ryssland upp en bild på den fängslade ukrainska filmregissören Oleg Sentsov.
Bild: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Dömdes i Ryssland till 20 års fängelse - motreaktioner från hela världen

År 2015 dömdes Sentsov av en rysk militärdomstol till 20 års fängelse i Ryssland för något som den ryska domstolen betecknade som terrordåd.

Rättegången har blivit kraftigt kritiserad, och Sentsovs kamp har uppmärksammats över hela världen.

FN har tagit upp hans fall och människorättsorganisationer har protesterat mot det sätt han behandlats på. Också filmarbetare, författare och journalister har gått ut med manifestationer.

Också EU.s utrikeschef Federica Mogherini har uttalat sig i frågan, och har sagt att det ryska agerandet innebär ett brott mot internationell rätt. Enligt henne har Ryssland inte rätt att blanda sig i sådant som utspelar sig utanför det ryska territoriet.

Ukrainas president Petro Porosjenko håller upp en t-skjorta med en bild av den fängslade Oleg Semtsov inför den brittiska musikern Elton John i Kiev i september 2015.
Bildtext Ukrainas president Petro Porosjenko håller upp en t-skjorta med en bild av den fängslade Oleg Semtsov inför den brittiska musikern Elton John i Kiev i september 2015.
Bild: EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Amnesty International har tillsammans med Pen skrivit ett brev till Rysslands president Vladimir Putin och vädjat för Sentsov.

I brevet uttrycker de bland annat sin oro för Sentsovs hälsa och över att Amnesty nyligen nekades möjlighet att besöka honom tillsammans med medicinsk expertis.

Amnesty påpekar att det finns rapporter om att Sentsov hålls isolerad och inte får ta emot brev vilket går emot internationell rätt gällande fångar.

Anklagelserna mot Sentsov är ogrundade och kopplade till hans kritik av Rysslands annektering av Krim

Den internationella organisationen för författare Pen (Poets, Essayists, Novelists) - som verkar för yttrandefrihet i hela världen - har ända sedan Sentsov greps 2014 drivit en kampanj med krav på att han ska friges.

Pen påpekar att anklagelserna mot Sentsov var ogrundade och tydligt politiskt kopplade till hans kritik mot Rysslands annektering av Krim.

Enligt Amnesty har Sentsov fredligt motsatt sig den ryska ockupationen av Krim.

Sentsovs liv är i verklig fara

Enligt svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson säger Sentsovs advokat att de hundra dagarna av hungerstrejk har lett till att Sentsovs liv är i verklig fara.

Sentsov uppges ha gått ner i vikt 30 kg. Han lider av svår anemi, njurproblem och hjärtsvikt.

Oleg Sentsov
Bildtext Oleg Sentsov
Bild: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Sentsov är född på Krimhalvön

Sentsov är etnisk ryss och är född på halvön Krim. Han har alltid varit ukrainsk medborgare.

Då han greps av rysk polis blev han fråntagen sitt ukrainska medborgarskap och tilldelades ett ryskt. Motiveringen var att Krim nu är ryskt territorium.

Han dömdes i rysk domstol för att ha genomfört ”terrordåd” på Krimhalvön.

Rättegången betecknas som en extrem skenrättegång och det hävdas att Sentsov torterades och hotades med att bli våldtagen om han inte "erkände".

Under rättegången presenterades inga bevis som skulle ha visat att Sentsov var skyldig. Ett nyckelvittne hävdade senare att han vittnat under tvång och att han hade torterats.

I fängelse i Sibirien under svåra omständigheter

Efter att domen fallit transporterades Sentsov till ett flertal olika fängelser i Ryssland. I november 2017 meddelade hans advokat att hans klient led av hjärtproblem efter att ha blivit utsatt för extremt låga temperaturer.

Sentsov har levt under svåra förhållanden i fängelserna. Under sin fängelsevistelse har han förlorat två tänder och har också tappat hår.

För tillfället befinner han sig i den lilla staden Labytnangi i Sibirien.

Han vill inte att hans fru och barn besöker honom i fängelset eftersom han anser att det skulle bli för tungt för dem att se hur han tvingas leva.

Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson konstaterar att
den enda person som hela tiden har verkat obekymrad över Semtsovs öde är president Vladimir Putin, som helt nyligen uppgav han inte hade några planer på att benåda den ukrainska regissören.

Källor: Svenska Pen, Amnesty International, Dagens Nyheter, dw.com, The Guardian

Diskussion om artikeln