Wärtsilä investerar stort i teknologicentrum på Vasklot i Vasa och lämnar centrum
Wärtsilä bygger ett center för innovation och tillverkning på Vasklot i Vasa. Bolaget investerar sammanlagt 200 miljoner euro på Vasklot och flyttar från sitt område i centrum av Vasa.
Det meddelade Wärtsilä på en presskonferens på tisdag förmiddag.
Enligt Vesa Riihimäki, vd för Wärtsilä Finland, föll valet på Vasa på grund av många faktorer.
- Kärnan är ändå att kunnandet i Vasa är starkt redan nu och det finns utmärkta logistikförutsättningar. Energiklustret väger också in, förstås, konstaterar Riihimäki.
Flyttar till Vasklot 2020
De första funktionerna och 1000 anställda flyttar till Vasklot i slutet av år 2020. Ett år senare ska flytten vara helt genomförd.
- Fortsatt förnyelse ligger i Wärtsiläs dna. För oss är Smart Technology Hub i Vasa ännu ett generationssprång som lyfter Wärtsiläs kunnande till nya nivåer, konstaterar Jaakko Eskola, Wärtsiläs koncernchef i ett pressmeddelande.
Niklas Wägar är director för teknologi och produkter på avdelningen Energy solutions. Han säger att man är jätteinspirerad och ser enbart positivt på nysatsningen.
- Jag har känt till planerna i ett halvt år, det har varit jättesvårt att hålla tyst. I dag känns det jättebra att kunna se framåt.
Wärtsilä i Vasa sysselsätter i dagsläget omkring 3000 personer. Wägar säger att det ännu är för tidigt att säga vad nysatsningen gör åt den siffran, men möjligheter finns att växa.
- Vi måste fortsättningsvis hitta kompetent personal och vi som arbetar här måste hela tiden utvecklas.
Personalens representanter positiva
Wärtsiläs storsatsning i Vasa är en glädjande nyhet. Det säger verkstadsarbetarnas huvudförtroendeman Matti Latvakoski.
Personalen informerades på tisdagen om Wärtsiläs 200 miljoners projekt på Vasklot i Vasa.
- Satsningen ska leda till tillväxt och i förlängningen nya arbetstillfällen i staden, var budskapet till oss säger Latvakoski.
Även tjänstemännens huvudförtroendeman Ralf Holmlund beskriver dagens nyhet som mycket positiv. Han tror att centret kommer att innebära större förändringar för verkstadsarbetarna än för tjänstemännen.
- Den fysiska arbetsplatsen blir ny, men uppgifterna för tjänstemänne är de samma. Arbetarna kommer däremot att få lära sig ny teknik.
Även om tillverkningen av motorer med "gammaldags" teknik minskar, så tror Holmlund att de nya produkterna kommer att leda till att behovet av personal kommer att öka.
Stadsdirektören: "En glädjens dag, såväl lokalt som globalt
Inom Vasa stad är man väldigt nöjd med Wärtsiläs beslut. Stadsdirektör Tomas Häyry säger att det förberedande arbetet har varit intensivt, även för stadens del.
Wärtsilä har försäkrat sig om att staden är med på noterna och att förutsättningar finns.
- Vi har jobbat långsiktigt och målmedvetet på att utveckla staden och tillväxtmöjligheterna för industrin och företagen. Att det nu börjar bära frukt känns otroligt bra. Jag vill framföra ett stort tack till Wärtsilä för detta beslut, säger Häyry.
Wärtsilä äger området och fastigheterna i centrum av Vasa. Vad som händer med dem efter flytten är något som inte berördes på tisdagens pressinfo.
- Det är ett stort havsnära område i direkt anknytning till centrum. Det här är ett ypperligt läge att utveckla området, om man ser ur stadsutvecklingssynpunkt, säger Häyry.
Målet ett partnercampus
Tanken är att centret ska inbjuda till samarbete mellan aktörer och forskning inom branschen. Det här är enligt Wärtsilä nästa konkreta stege i deras visioner för smart sjöfart och en smart energibransch.
Målet är att skapa ett partnercampus för forskning och produktutveckling tillsammans med Wärtsiläs kunder och leverantörer, med startupföretag inom branschen och med universitet.
- Goda idéer föds inte i ett vakuum. Genom att föra samman experter från olika yrkesområden, såväl från företags- som universitetsvärlden, bygger vi en inspirerande omgivning för nyskapande, säger Riihimäki.